Peste 5.000 de foşti condamnaţi au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele de luptă ca mercenari împotriva Ucrainei, în cadrul grupului paramilitar rus Wagner, anunţă sâmbătă şeful acestuia Evghheni Prigojin, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Wagner, alcătuit iniţial din veterani cu experienţă din armata rusă, a jucat un rol extrem de important în Războiul rus din Ucraina, în urma unor înfrângeri umilioare ale armatei ruse, anul trecut.

Prigojin a ieşit din umbră şi a recrutat mii de bărbaţi din închisori, cărora le-a oferit şansa eliberării în schimbul luptei în unele dintre cele mai periculoase bătălii în Ucraina.

”În prezent, peste 5.000 de persoane au fost eliberate prin graţiere, după ce şi-au încheiat contractele cu Wagner”, anunţă într-o înregistrare audio, postată pe Telegram, ”bucătarul” lui Putin.

Numai 0,31% dintre mercenarii graţiaţi în urma serviciului în Wagner au continuat să comită infracţiuni, de 20-30 de ori mai puţin decât arată indicatori standard, subliniază Prigojin.

El este cel mai puternic membru al unui grup de apropiaţi ai lui Vladimir Putin care controlează armate private, în care recrutează ofiţeri superiori, foşti spioni şi condamnaţi.

Statele Unite îl prezintă pe Evgheni Prigojin drept un oligarh şi l-au sancţionat cu privire la încercări de amestec în alegerile americane şi răspândirea dezinormării ruseşti în întreaga lume.

Evgheni Prigojin, care a ispăşit nouă ani de închisoatre în perioada sovietică, după ce a fost găsit vinovat şi condamnat de jaf şi alte infracţiuni, înainte de a intra în afaceri, în anii '90, a recunoscut că s-a amestecat în alegerile din Statele Unite şi că este fondatorul Wagner.

Wagner, care a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană şi Mali, se prezintă drept cel mai experimentat grup de mercenari din lume.

Grupul respinge acuzaţii din Occident cu privire la metode dure şi o disciplină strictă şi arată cu degetul folosirea de contractori privaţi de către Statele Unite şi alţi ai acestora în întreaga lume.

Grupul Wagner nu mai recrutează condamnaţi în prezent, iar săptămâna trecută a anunţat că vrea să recruteze 30.000 de combatanţi şi că vizează cluburi sportive şi săli de sport, potrivit CNN.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.