Aproximativ 3.700 de persoane de diverse naţionalităţi rămân blocate - timp de cel puţin 14 zile - în cabine, la bordul unui vapor de croazieră în Japonia, după descoperirea a cel puţin zece cazuri de contaminare cu noul coronavirus chinez la bord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile japoneze au acţionat de marţi în vederea detectării unor eventaale cazuri de contaminare la bordul acestui vas - Diamond Princess - sosit luni seara în apropierea portului Yokohama, la sud-vest de Tokyo. Într-un caz, coronavirusul a fost depistat la Hong Kong la o persoană care s-a aflat anterior pe vapor.

Teste au fost realizate la trei grupuri de persoane - cele care prezintă simptome suspecte, cele care au debarcat în timpul unei escale la Hong Kong şi cele care au intrat în contact cu pasagerul contaminat.

Eşantioane au fost prelevate de la 273 de persoane de la bord, a anunţat miercuri în faţa presei ministrul japonez al Sănătăţii Katsunobu Kato. Rezultatul analizelor a 31 dintre aceste prelevări erau disponibile pentru moment - dintre care zece s-au dovedit pozitive.

Cele zece persoane testate pozitiv au fost debarcate miercuri şi au fost spitalizate, a precizat Kato, Între ele se află trei japonezi, trei locuitori ai Hong Kongului, doi australieni, un american şi un membru al echipajului filipinez.

Restul pasagerilor şi echipajului a fost somat să rămână la bord o perioadă de cel puţin 14 zile, a adăugat ministrul, evocând un consens al medicilor, potrivit cărora perioada de incubaţie a cornavirusului este de două săptămâni.

ÎNCHIŞI ÎN CABINE

În vederea evitării unor infecţii suplimentare la bord, pasagerii au primit instrucţiunea de a rămâne închişi în cabine în perioada carantinei.

”Până ieri (marţi), ne puteam petrece timpul în spaţii comune şi face activităţi, precum a juca ping-pong. Dar din această (miercuri) dimineaţa, nu mai suntem autorizaţi să ieşim din camere”, a deplâns un pasager japonez la postul de televiziune NHK.

”Eu am încercat să mă duc la restaurant în această (miercuri) dimineaţa la micul dejun, însă mi s-a spus «vă rugăm să mâncaţi în camera dumneavoastră». Aşadar am aşteptat serviciul în cameră. Dar n-a venit încă”, a adăugat acest pasager.

”Ce voi face timp de 14 zile într-o cabină? Pot doar contempla marea”, a declarat o pasageră la postul TV Asahi.

Potrivit operatorului navei, Princess Cruises - o societate care face parte din grupul american Carnival Corp -, jumătate dintre cei 2.666 de pasageri ai Diamond Princess sunt japonezi.

Kato a precizat ulterior că cetăţeni din 56 de ţări se află la bordul navei.

Princess Cruises a precizat că nava urmează să se îndepărteze de coastele japoneze, pentru a ”efectua operaţiuni maritime obişnuite”, precum producţia de apă dulce, înainte să se apropie de portul Yokohama în vederea ”aprovizionării cu hrană şi alte furnituri”.

CAZ SIMILAR LA HONG KONG

Între timp, la Hong Kong, cei 1.800 de ocupanţi ai altui vapor de croazieră - World Dream - erau de asemenea reţinuţi la bord miercuri de către autorităţile locale, în vederea efectuării unor teste medicale, după detectarea a trei cazuri de infectare cu coronavirus la pasageri de pe navă.

”Niciun pasager sau membru al echipajului nu este autorizat să debarce” atât timp cât autorităţile nu i-a dat undă verde, a anunţat miercuri Leung Yiu-hong, un reprezentanrt sanitar de la Hong Kong.

Peste 20 de ţări au confirmat cazuri de infecţie cu coronavirusul. Această pneumonie virală a ucis 490 de persoane în China continentală, potrivit ultimului bilanţ zilnic prezentat de Beijing, care a anunţat de asemenea peste 24.300 de contaminări în ţară.

Epidemia a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare săptămâna trecută o urgenţă sanitară mondială. Numeroase ţări - inclusiv Japonia - au decretat restricţii de călătorie către China, unde autorităţile au recurs la măsuri drastice într-o încercare de a controla propagarea virusului, precum plasarea în izolare a unor oraşe întregi.

Pe teritoriul japonez, 23 de cazuri au fost confirmate pentru moment, inclusiv persoane evacuate de la Wuhan, în centrul Chinei, epicentrul epidemiei.

Acest număr nu include cele zece persoane contaminate la bordul Diamond Princess.

Japonia a repatriat deja 565 de cetăţeni de la Wuhan, săptămâna trecută, cu trei avioane închiriate. Un al patrulea zbor este prevăzut, iar discuţii erau în curs pentru ca străini - şi anume parteneri ai unor cetăţeni japonezi - să fie de asemenea primiţi la bord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.