Un important exerciţiu militar condus de Statele Unite - ”Saber Strike 18” -, la care participă 18.000 de militari din 19 state membre NATO, a început duminică pe flancul de est al Alianţei Nord-Atlantice, implicând Polonia şi cele trei state baltice Estonia, Letonia şi Lituania, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata americană în Europa a anunţat că exerciţiul se desfăşoară în regiune până pe 15 iunie, ca ”o demonstraţie a angajamentului şi solidarităţii Alianţei” Nord-Atlantice, în contextul în care manevre militare ale Rusiei îi îngrijorează pe vecinii ei membri NATO.

Însă Saber Strike ”nu este o provocare la adresa Rusiei”, a subliniat U.S. Army Europe.

NATO a staţionat aproximativ 6.000 de militari în ţările baltice şi Polonia.

Ministerul lituanian al Apărării a anunţat, la rândul său, lansarea celui mare exerciţiu militar naţional din istoria sa - “Thunder Storm” -, la care iau parte aproximativ 9.000 de militari.

Israelul, care nu este membru NATO, participă la Saber Strike pentru prima oară.

Alianţa Nord-Atlantică nu va apăra israelul în cazul unui atac din partea Iranului, inamicul său jurat, declară secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 

Israelul este un partener, dar nu un membru, iar ”garantarea securotăţii” de către NATO se aplică Israelului, a declarat Stoltenberg pentru ediţia de sâmbătă a revistei germane Der Spiegel.

Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată în eforturi de pace în Orientul Mijlociu sau în conflicte militare din regiune, a subliniat secretarul general al NATO,  într-un context tensionat între israelieni şi iranieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.