Un deceniu de război în Siria s-a soldat cu aproape o jumătate de milion de morţi, a anunţat marţi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) - un nou bilanţ care include peste 100.000 de victime, ale căror morţi au fostconfirmate de ONG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conflictul a izbucnit în 2011, prin reprimarea unor manifestaţii în favoarea democraţiei, de către Damasc, a implicat multipli actori regionali şi mari puteri şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni.

Intensitatea confruntărilor armate a scăzut în 2020, în principal în urma unui armistiţiu în nord-vestul Siriei, la Idleb, ultimul mare bastion jihadist şirebel, dar şi din cauza pandemiei covid-19, împotriva căreia s-au concentrat eforturile.

SOHR, un ONG cu sediul în Marea Britanie care dispune de o vastă reţea de surse militare şi medixale în întreaga Sirie, a anunţat marţi 494.438 de la începutul războiului.

Bilanţul precedent al Observatorului, publicat în martie, se ridica la peste 388.000 de morţi.

SOHR a putut verifica între timp informaţii cu privire la moartea altor 105.015 de persoane.

Directorul SOHR Rami Abdel Rahman a declarat AFP că aproape jumătate dintre aceste victime sunt civili (42.103), marea majoritate ucişi prin tortură în temniţele regimului lui Bashar al-Assad.

”Majoriatea zdrobitoare a acestor morţi se întinde din 2012 până la sfârşitul lui 2015”, precizează el.

MORŢI ÎN ÎNCHISORI

În total, de la izbucnirea conflictului, 159.774 de civili au fost ucişi, dintre care peste 25.000 de copii în vârstă de cel mult 18 ani, potrivit SOHR.

ONG-ul precizează că atacurile regimului al-Assad şi miliţiilor aliate sunt de vină pentru majoritatea acestor morţi.

Peste 168.000 de combatanţi în favoarea regimului - dintre care peste jumătate sunt militari sirieni - au fost ucişi. Între nesirienii aliaţi Damascului, au murit 1.707 de combatanţi din mişcarea şiită libaneză Hezbollah, potrivit SOHR.

Conflictul s-a soldat, de asemenea, cu moartea a 79.844 de rebeli - inclusiv islamişti - şi 68.393 de jihadişti, în principal din cadrul grupării Statul Islamic (SI) şi Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ariipăsiriană a Al-Qaida.

SOHR a documentat, de asemenea, 57.567 de morţi în închisori guvernamentale şi alte centre de detenţie ale regimului.

Observatorul precizează că bilanţul său nu include peste 47.000 de deţinuţi care ar fi fost ucişi prin tortură în închisori ale regimului, a căror moarte nu a putut fi confirmată.

În urma unor victorii, începând din 2015, obţinute cu susţinerea Rusiei şi Iranului, puterea de la Damasc controlează aproape două treimi din teritoriul ţării.

Propulsat la putere în 2000, la succesiunea tatălui său, Hafez, care a condus singur 30 de ani ţara, Bashar al-Assad a fost reales preşedinte în mai, în al patrulea mandat de şapte ani.

Alegerile au avut loc în plin marasm economic, în contextul unei deprecieri istorice a monedei, unei inflaţii galopante şi în care peste 80% din populaţie trăieşte în sărăcie, potrivit ONU.

Acesta a fost al doilea scrutin prezidenţial de la începutul acestui război devastator.

În această ţară cu infrastructurile în ruină, Bashar al-Assad se prezintă drept omul reconstrucţiei.

World Vision estimează, într-un raport recent, la peste 1.200 de miliarde de dolari (un pic peste 1.000 de miliarde de euro) preţul economic al războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.