Numărul persoanelor decedate şi dispărute din cauza uraganului Otis, o furtună de categoria 5 care a lovit săptămâna trecută oraşul balnear mexican Acapulco, de pe coasta Pacificului, a crescut la aproape 100, au anunţat luni autorităţile din statul Guerrero, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Otis s-a dezlănţuit miercuri asupra staţiunii Acapulco cu rafale de vânt de 266 km pe oră, inundând oraşul, smulgând acoperişurile caselor, hotelurilor şi altor clădiri, scufundând vehicule şi întrerupând comunicaţiile, precum şi legăturile rutiere şi aeriene.

Evelyn Salgado, guvernatoarea statului Guerrero, statul în care se află Acapulco, a declarat că 45 de persoane au fost confirmate moarte şi alte 47 sunt date dispărute, citând bilanţuri comunicate de procurorii statului. Salgado declarase duminică dimineaţă că bilanţul morţilor se ridica la 43. Duminică după-amiază, autorităţile federale de protecţie civilă din Mexic au declarat că numărul morţilor era de 48, dintre care 43 în Acapulco şi cinci în localitatea vecină Coyuca de Benitez.

Printre morţi se numără un cetăţean american, un britanic şi un canadian, potrivit guvernului din Guerrero.

Au fost raportate jafuri, în condiţiile în care populaţia de aproape 900.000 de locuitori ai oraşului a devenit din ce în ce mai disperată după alimente şi apă. Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a cerut autorităţilor locale să se asigure că sunt livrate bunuri de bază populaţiei din Acapulco.

Costul pagubelor provocate de uragan ar putea urca până la 15 miliarde de dolari, potrivit estimărilor, iar Mexicul a trimis 17.000 de membri ai forţelor armate pentru a menţine ordinea şi a ajuta la distribuirea a tone de alimente şi provizii în Acapulco.

Cu toate acestea, problemele persistă.

O coadă de aproximativ 150 de persoane care aşteptau apă furnizată de o autoritate locală se întindea duminică după-amiază pe străzile noroioase din cartierul La Frontera, în timp ce locuitorii care ţineau în mână bidoane goale pentru apă se plângeau că aşteaptă ore întregi şi începeau să fie nemulţumiţi de intervenţia guvernului.

Dezastrul a lovit Acapulco cu doar şapte luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale din Mexic, iar preşedintele Lopez Obrador şi-a reiterat luni afirmaţia că adversari săi atacă răspunsul guvernului la uragan şi umflă impactul acestuia din motive electorale. Atacurile sale politice au generat, la rândul lor, critici potrivit cărora Lopez Obrador minimalizează gravitatea dezastrului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.