Aproape 1.000 de migranţi din America Centrală au ajuns în sudul Mexicului joi, în ceea ce este un test pentru noul guvern mexican care a promis să gestioneze situaţia de la graniţa cu SUA, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Naţional al Migraţiei din Mexic a informat că 969 de migranţi din Honduras, El Salvador, Guatemala şi Nicaragua au ajuns în Ciudad Hidalgo, în Mexic, la câteva zile după ce alte caravane au plecat din America Centrală.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador urmăreşte o abordare „umanitară” a problemei, promiţând să le găsească locuri de muncă migranţilor. În schimb, el doreşte ca preşedintele american Donald Trump să ajute dezvoltarea economică din regiune.

Guvernul american este închis parţial de peste trei săptămâni, democraţii refuzând cererea lui Trump privind o finanţare de 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la graniţa cu Mexicul.

Oficialii mexicani le-au pus brăţări migranţilor la intrarea în ţară pentru a monitoriza numărul persoanelor. Brăţările trebuie păstrate până când migranţii se înregistrează.

Odată înregistraţi, migranţii care îndeplinesc condiţiile de a rămâne vor primi vize umanitare, care le vor permite să lucreze în Mexic sau să îşi continue drumul spre SUA, a informat Ana Laura Martinez de Lara, directorul general al centrului de control şi verificare a migranţilor.

Cei care au ajuns în Mexic prin punctul oficial de intrare de la graniţă au făcut acest lucru „într-un mod foarte ordonat” şi respectuos, a afirmat ea.

Unii dintre migranţi vor rămâne în Mexic pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar este prea devreme pentru a şti numărul lor, a adăugat ea.

Martinez de Lara a afirmat că aproximativ 700 de persoane încă aşteaptă să intre în Mexxic în Tecun Uman, oraşul de graniţă din Guatemala. Ea nu a putut preciza dacă au existat încercări de a trece ilegal graniţa.

Guvernul mexican a declarat că ministrul de Externe Marcelo Ebrard plănuieşte să se întâlnească cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo pentru a discuta despre cum ar putea fi gestionată situaţia imigranţilor. Nu a fost stabilită o dată pentru această întâlnire, a precizat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.