Conflictul dintre Apple şi FBI privind problema telefoanelor criptate continuă, iar reprezentanţii companiei americane au lansat o pagină de internet prin intermediul căreia explică motivele pentru care refuză să ofere autorităţilor informaţii din iPhone-urile clienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apple refuză în continuare să ajute la decriptarea datelor din iPhone-ul deţinut de unul dintre autorii atacului islamist din San Bernardino. Compania înfiinţată de Steve Jobs a lansat un site în care explică de ce susţine în continuare această decizie.

Pe pagina lansată luni dimineaţa, reprezentanţii Apple susţin că ajutând FBI în modul în care cere agenţia s-ar compromite sistemul de securitate al iOS, sistemul de operare criptat pe baza căruia funcţionează telefoanele iPhone şi tabletele iPad. Dacă ar face acest lucru, s-ar stabili un precedent legal periculos, care ar permite Guvernului să-şi extindă modalităţile de supraveghere a populaţiei.

Potrivit paginii de internet create de Apple, până acum guvernul cerea companiei să creeze o ”portiţă de acces” în iOS, ceea ce facilita accesul FBI în sistem, însă de data aceasta agenţia guvernamentală vrea realizarea unei versiuni unice a iOS, care ar permite ocolirea sistemului de securitate de pe ecranul iPhone-ului.

Săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie din Statele Unite şi Apple au intensificat retorica în problema telefoanelor criptate, instituţia americană înaintând o moţiune ca grupul să respecte un ordin judecătoresc pentru deblocarea unui iPhone care a aparţinut unuia dintre autorii atacului islamist din San Bernardino

Refuzul Apple de a se supune deciziei justiţiei a fost calificat de Departamentul de Justiţie ca fiind „o strategie de marketing”.

Un oficial al Apple a caracterizat moţiunea Departamentului de Justiţie o încercare de a-şi susţine cauza în presă, înainte ca grupul să aibă şansa să răspundă.

Biroul Federal de Investigaţii vrea sprijinul Apple pentru accesarea telefonului lui Syed Rizwan Farook, prin dezactivarea unora dintre codurile de protecţie.

La începutul lunii decembrie, 14 oameni au fost ucişi şi 22 răniţi într-un atac terorist efectuat de soţii Syed Rizwan Farook şi Tashfeen Malik, în timpul unui eveniment organizat de serviciul de sănătate publică din San Bernardino, la care participau circa 80 de angajaţi.

Cei doi au fugit după atac cu un SUV, dar au fost urmăriţi de poliţie şi ucişi.

Farook era cetăţean american de origine pakistaneză şi lucra la departamentul de sănătate publică. Malik era născută în Pakistan şi avea statut de rezident permanent în SUA.

Compania a obţinut joi o amînare de trei zile a punerii în aplicare a ordinului judecătoresc.

Un alt oficial al Apple a spus că dezbaterile referitoare la criptare trebuie să aibă loc în Congres, nu în justiţie.

El a mai spus că este uimit că o astfel de solicitare a venit din partea guvernului american şi nu dintr-o ţară cu tradiţii mai slabe în protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Moţiunea Departamentului de Justiţie nu prevede penalităţi specifice pentru Apple, iar procurorii recunosc că acţiunea nu este necesară din punct de vedere legal, având în vedere că Apple nu a răspuns încă oficial ordinului iniţial.

O audiere la un tribunal federal din California este programată pe 22 martie.

Potrivit Departamentului de Justiţie, moţiunea de vineri este un răspuns la o declaraţie de miercuri a directorului general al Apple, Tim Cook, care a inclus „refuzul companiei de a pirata propriii clienţi şi de a submina decenii de progrese în domeniul securităţii”.

Cazul a devenit o temă de discuţii în cursa prezidenţială.

Republicanul Donald Trump, care are cele mai mari şanse de obţinere a nominalizării în partid pentru candidatura la preşedinţia SUA, a cerut un „boicot” împotriva Apple până ce compania va respecta ordinul judecătoresc.

Discuţii vor avea loc şi în Congres.

Liderii Comitetului pentru Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor i-au invitat pe Cook şi pe şeful FBI James Comey să participe la viitoarea audiere referitoare la criptare, a cărei dată nu a fost însă stabilită.

Comitetul pentru Justiţie al Camerei va organiza la rândul său o audiere pe tema criptării, în luna martie, potrivit unei surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.