Criza politică din România s-a adâncit vineri, după ce un aliat-cheie al Guvernului a apreciat că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care ar dilua lupta împotriva corupţiei este neconstituţional, comentează The Associated Press

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul poporului Victor Ciorbea, care iniţial a susţinut ordonanţa, şi-a schimbat poziţia vineri şi a anunţat că va spune Curţii Constituţionale că acest decret adoptat miercuri noaptea pentru a dezincrimina abuzuri este ”nejustificat” şi riscă ”să scoată de sub incidenţa legii penale aproape întreaga administraţie publică”.

Ministrul român al Justiţiei Florin Iordache a declarat anterior că susţine această legislaţie, sfidând criticile dure din ţară şi din străinătate şi zile de proteste în masă.

Iordache, care i-a transmis temporar atribuţiile unui subordonat, a declarat vineri pentru presă ”eu îmi asum responsabilitatea pentru această ordonanţă”.

Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, a apărat decretul, care a declanşat unele dintre cele mai ample proteste de la căderea comunismului, în 1989.

Curtea Constituţională se va pronunţa asupra legalităţii acestei legislaţii marţi, ultimul resort legal care o poate opri, notează AP.

WASHINGTONUL, PROFUND ÎNGRIJORAT

Preşedintele român Klaus Iohannis a catalogat situaţia vineri, la summitul UE din Malta, drept ”foarte complicată”.

”Avem sute de mii dintre români mei în stradă şi am încredere în ei, am încredere în poporul meu”, a spus Iohannis.

”Cred în România. Valorile europene au prevalat şi acesta este lucrul care cred că se va întâmpla”, a adăugat el.

În contextul unor critici internaţionale dure, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că Washingtonul este ”profund îngrijorat” de măsurile recente ”care subminează statul de drept şi slăbesc răspunderea pentru infracţiuni financiare şi legate de corupţie”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.