Criza politică din România s-a adâncit vineri, după ce un aliat-cheie al Guvernului a apreciat că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care ar dilua lupta împotriva corupţiei este neconstituţional, comentează The Associated Press

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul poporului Victor Ciorbea, care iniţial a susţinut ordonanţa, şi-a schimbat poziţia vineri şi a anunţat că va spune Curţii Constituţionale că acest decret adoptat miercuri noaptea pentru a dezincrimina abuzuri este ”nejustificat” şi riscă ”să scoată de sub incidenţa legii penale aproape întreaga administraţie publică”.

Ministrul român al Justiţiei Florin Iordache a declarat anterior că susţine această legislaţie, sfidând criticile dure din ţară şi din străinătate şi zile de proteste în masă.

Iordache, care i-a transmis temporar atribuţiile unui subordonat, a declarat vineri pentru presă ”eu îmi asum responsabilitatea pentru această ordonanţă”.

Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, a apărat decretul, care a declanşat unele dintre cele mai ample proteste de la căderea comunismului, în 1989.

Curtea Constituţională se va pronunţa asupra legalităţii acestei legislaţii marţi, ultimul resort legal care o poate opri, notează AP.

WASHINGTONUL, PROFUND ÎNGRIJORAT

Preşedintele român Klaus Iohannis a catalogat situaţia vineri, la summitul UE din Malta, drept ”foarte complicată”.

”Avem sute de mii dintre români mei în stradă şi am încredere în ei, am încredere în poporul meu”, a spus Iohannis.

”Cred în România. Valorile europene au prevalat şi acesta este lucrul care cred că se va întâmpla”, a adăugat el.

În contextul unor critici internaţionale dure, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că Washingtonul este ”profund îngrijorat” de măsurile recente ”care subminează statul de drept şi slăbesc răspunderea pentru infracţiuni financiare şi legate de corupţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.