Au fost confirmate planuri de reconstruire a celui mai mare avion comercial din lume, după ce Antonov AN-225 a fost distrus la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava de mari dimensiuni, supranumită ”Mriya”, care înseamnă ”vis” în limba ucraineană – a fost atacată la baza sa din Hostomel, lângă Kiev, pe 27 februarie.

”Rusia a distrus «Mriya». Dar nu vor putea (n.r. forţele ruse) niciodată să ne distrugă visul unui stat european puternic, liber şi democratic. Vom învinge!, a scris la acea vreme ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

Producătorii săi au anunţat că planurile de reconstrucţie a aeronavei sunt deja în derulare.

Compania Antonov a precizat luni într-un tweet că proiectul de reconstrucţie a început, iar ”lucrările de proiectare” sunt în curs de desfăşurare.


Costurile se vor ridica la peste 500 de milioane de euro, a prezis compania, care a promis că va oferi mai multe informaţii ”după victorie”.

Compania are deja în jur de 30% din componentele necesare pentru a construi o nouă aeronavă.

Iniţial, compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis o declaraţie în care estima restaurarea la peste 3 miliarde de dolari, sumă pentru care a promis că o va face pe Rusia să plătească. Reconstrucţia ar dura cel puţin cinci ani, se spunea atunci.

Compania Antonov a menţionat la acea vreme că nu a putut verifica starea avionului. În schimb, corespondentul CNN Vasco Cotovio a remarcat în luna aprilie, când a văzut aeronava, că botul avionului a primit ”o lovitură directă de artilerie” şi a fost ”complet distrus”.

”Au fost daune mari la aripi şi la unele dintre motoare. Secţiunea din capătul din spate a fost scutită de orice impact major şi are câteva găuri cauzate fie de schije, fie de gloanţe”, afirmat Cotovio la acea dată, prezicând că o reparaţie ar fi puţin probabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.