Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a avertizat marţi pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei ”ierni de nemulţumire globală” din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina, până la impactul încălzirii globale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Criza puterii de cumpărare se declanşează, încrederea se prăbuşeşte, inegalităţile explodează, planeta noastră arde”, şi, în pofida tuturor acestor lucruri, suntem ”blocaţi de o colosală disfuncţie globală”, a declarat Antonio Guterres la deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

El a subliniat că aceste crize ameninţă chiar ”viitorul umanităţii şi soarta planetei”, iar ”o iarnă de nemulţumire globală se profilează la orizont”

 În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este ”paralizată”, a deplâns secretarul general, descriind ”o ameninţare de divizări periculoase între nord şi sud”.

”Diviziunile geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional şi încrederea oamenilor în instituţiile democratice”, a explicat Guterres.

După Guterres,, timp de câteva zile, zeci de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume vor vorbi în cadrul acestei înalte reuniuni anuale reluate în format fizic după doi ani din cauza pandemiei de Covid-19.

Ţările sărace, aflate în prima linie a impactului devastator al încălzirii globale pentru care nu sunt responsabile, luptă în special să se asigure că ţările bogate îşi ţin în sfârşit promisiunile de ajutor financiar.

”Este timpul să trecem dincolo de aceste discuţii nesfârşite”, a spus Antonio Guterres marţi. El a precizat că marile companii producătoare de combustibili fosili ”se delectează” cu profiturile umflate de războiul din Ucraina şi a cerut ţărilor bogate să impoziteze aceste profituri pentru a le ”redirecţiona” parţial către ţările care suferă ”pierderi şi daunedin cauza impactului devastator al schimbărilor climatice şi a inflaţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.