Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere joi Rusiei ”să accepte să cooperexze” în ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu prvire la eventuale crime de război comise de către armata rusă în Războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atunci când vedem acest loc oribil, eu văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţile”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei vizite la Bucea, la periferia Kievului, unde Ucraina acuză Rusia de masacrarea unor civili în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş, în martie.

”Îndemn Rusia să accepte să coopereze cu CPI”, a subliniat el.

Secretarul general al ONU a sosit joi la Borodianka, una dintre localităţile de la periferia Kievului unde ucraineni acuză ruşi de faptul că au comis atrocităţi în timp ce ocupau regiunea, în martie, a constat AFP.

”Un război este o absurditate în secolul al XXI-lea”, a denunţat Guterres la sosire.

Antonio Guterres, care efectuează prima vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a făcut aceste declaraţii unor jurnalişti, în faţa unor locuinţe în ruină, însoţit de militari ucraineni şi de oficialităţi locale.

”Îmi imaginez familia mea într-una dintre aceste case, azi, distruse şi înnegrite”, a denunţat el în faşţa presei.

”Îmi văd nepoatele fugind cuprinse de panică. Războiul este o absurditate în secolul al XXI-lea. Niciun război nu este acceptabil în secolul al XXI-lea”, a insitat el.

Antonio Guterres a vizitat apoi Bucea, altă perifere a Kievului, unde Ucraina acuză Rusia de crime de război.

El urma să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski joi după-amiaza.

Secretarul general al ONU a sosit miercuri seara în Ucraina, în urma unei vizite, marţi, la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a cerut Rusiei să coopereze cu ONU pentru a permite evacuarea unor civili din zomne bombardate în estul şi sudul Ucrainei, unde Rusia îşi concentrează în prezent ofensiva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.