Ankara urmează să-i trimită înapoi în ţările lor - începând de luni - pe membrii străini ai Statului Islamic (SI) deţinuţi în închisori turce, a anunţat vineri ministrul turc de Interne Suleyman Soylu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă spunem că că-i vom trimite înapoi. Vom începe de luni”, a declarat Soylu, citat de agenţia turcă de presă, de stat, Anadolu.

Ministrul turc nu a precizat care sunt ţările vizate de această măsură.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara joi că peste 1.150 de membri SI sunt încarceraţi în prezent în închisorile turce.

Ankara îndeamnă cu regularitate ţările europene să-şi ia înapoi cetăţenii care au intrat în SI în Siria, însă acestea sunt puţin dispuse să o facă, din motive de securitate şi din cauza nepopularităţii unei asemenea măsuri.

Süleyman Soylu ameninţa luni că Turcia îi va trimite pe combataţii străini din SI în ţările lor de orogine, chiar dacă acestea le-ar retrage cetăţenia.

Însă este neclar cum ar putea Turcia să procedeze pentru a trimite o persoană într-o ţară în care această persoană nu mai este, teoretic, cetţean.

Suspectată mult timp că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a intra în Siria, după izbucnirea războiului care devastează această ţară din 2011, Turcia, însângerată de mai multe atentate comise de SI, a intrat în 2015 în coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Însă Ankara a fost acuzată, în ultimele săptămâni, de slăbirea luptei împotriva elementelor dispersate ale SI, prin lansarea la 9 octombrie a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.