Preşedintele american Joe Biden a primit-o la Casa Albă pe Angela Merkel, cu care a discutat despre dezacorduri cu privire la China şi Rusia, în contextul în care Washingtonul şi Berlinul încearcă să-şirelanseze relaţiile, puse la grea încercare de către fostul preşedinte american Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite şi Germania, aliate în cadrul NATO, se află în dezacord într-o serie de dosare, inclusiv cu privire la oleoductul Nord Stream 2, aproape finalizat, care leagă Rusia şi Germania, un proiect pe care Washingtonul îl denunţă drept dăunător Ucrainei şi ca sporind dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti.

Guvernele american şi german nu au aceeaşi viziune nici în privinţa unor parteneriate cu China în proiecte comerciale, şi se află într-un conflict după ce Berlinul s-a opus voinţei Washingtonului de a ridica temporar brevetele vaccinurilor împotriva covid-19, în vederea unei accelerări a producţiei.

Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, şi Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani, care se cunosc şi colaborează de ani de zile, au aceeaşi părere într-o serie de alte probleme mai largi.

Amândoi vor o consolidare a relaţiilor transatlantice, puse la grea încercare de către fostul preşedinte republican Donald Trump, care i-a atacat cu regularitate pe cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite.

”Cooperarea între Statele Unite şi Germania este puternică şi sperăm să continue să fie astfel, iar au am încredere că vom face acest lucru”, a declarat Joe Biden la începutul unei întâlniri cu Angela Merkel în Biroul Oval, care a durat peste o oră.

Locatarul democrat Casei Albe a notat că şefa Guvernului german, care se află la putere din 2015, a fost de multe ori în Biroul Oval şi a numit-o ”o mare prietenă, o prietenă personală şi o prietenă a Statelor Unite”.

”RELAŢIE INDISPENSABILĂ”

În cadrul acestei prime vizite la Washington a unui lider european de la instalarea în funcţie a lui Biden, în ianuarie, Merkel a subliniat importanţa pe care o acordă prieteniei dintre cele două ţări şi rolul Statelor Unite în construirea unei Germanii libere şi democratice după al Doilea Război Mondial.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre ameninţări la adresa democraţiei în întreaga lume, despre lupta împotriva atacurilor informatice ale Rusiei şi agresiuni teritoriale ruse în estul Europei şi despre eforturile Chinei de a domina sectorul tehnologiilor avansate.

Ei au evocat, de asemenea, sfârşitul pandemiei covid-19 şi lupta împotriva modificîrilor climatice.

Joe Biden şi Angela Merkel dispun de un timp scurt de colaborare, în contextul în care cancelarul german urmează să plece de la putere în urma alegerilor legislative din septembrie.

În pofida acestui lucru, relaţia celor două ţări este ”indispensabilă”, consideră Washingtonul, având în vedere rolul Germaniei de primă economie în Europa şi de aliată NATO, apreciază John Emerson, un fost ambasador în Germania în timpul administraţiei lui Barack Obama.

Angela Merkel a luat micul dejun, la începutul vizitei, cu vicepreşedinta americană Kamala Harris.

Ea urma să ia cina la Casa Albă cu cuplul Biden, un eveniment la care au fost invitaţi, între alţii, foştii secretari de Stat Colin Powell şi Hillary Clinton şi liderii republicani din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

ÎNGRIJORĂRI CU PRIVIRE LA NORD STREAM 2

Joe Biden i-a prezentat Angelei Merkel îngrijorările sale cu privire la proiectul oleoductului Nord Stream 2.

Rusia se grăbeşte să finalizeze acest gazoduct, care urmează să transporte gaze naturale ruseşti în Germania ocolind Ucraina, pe care o privează de venituri importante de pe urma tranzitului, un lucru care i-ar putea compromite lupta împotriva agresiunii ruse.

Joe Biden a declarat presei că, la fel ca Angela Merkel, are convingerea că Rusia nu trebuie să folosească energia ca rmă împotriva vecinilor săi.

Angela Merkel a declarat presei că Germania, prima economie a Europei, nu are aceeaşi opinie ca Statele Unite despre gazoduct, însă a precizat că Berlinul consideră Ucraina o ţară de tranzit, ceea ce înseamnă că ea consideră că gaze naturale ruseşti este necesar să continue să tranziteze Ucraina după fianlizarea gazoductului ruso-german.

Ea subliniază că există ”un anumit număr de instrumente” pe care Europa le poate folosi - inclusiv sancţiuni -, în cazul în care Rusia nu-şirespectă angajamentele faţă de Ucraina în acest sens.

Rusia a anunţat că gazoductul Gazprom şi partnerilor săi occidentali, în valoare de 11 miliarde de dolari (9,31 miliarde euro), urmează să fie finalizat anul acesta.

Joe Biden a declarat că ”prieteni buni se pot afla în dezacord” asupra unui proiect ca Nord Stream 2 şi a anunţat că şi el şi Merkel au cerut echipelor lor să examineze măsuri practice pe care cele două ţări le pot lua în privinţa gazoductului, în cazul în care securitatea energetică a Ucrainei este slăbită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.