Angela Merkel a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că nu mai candidează la funcţia de cancelar în 2021 şi a dat asigurări că nu va încerca să influenţeze procesul de desemnare a persoanei care-i va succeda, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel a declarat luni presei că ea consideră acest lucru drept deschiderea unei noi faze în partidui său, Uniunea Creştin Democtrată (CDU).

”Acesta este un proces foarte bun, pe care nu l-am mai avut de 18 ani”, a declarat ea.

Ea a confirmat informaţii potrivit cărora ministrul său al Sănătăţii Jens Spahn şi secretara generală a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer şi-au anunţat intenţia de a candida la conducerea formaţiunii.

Spahn este un critic dur al lui Merkel, în timp ce Kramp-Karrenbauer este considerată drept o apropiată a cancelarului.

Merkel a mai declarat luni că nu va încerca să influenţeze alegerea succesorului sau succesoarei sale.

Ea a subliniat că vede ”mai multe oportunităţi decât riscuri” în intenţia sa de a ceda conducerea partidului în Congresul CDU prevăzut în decembrie.

Ea a insistat de asemenea asupra faptului că ea poartă responsabilitatea startului slab al celui de-al patrulea Guvern al său şi că sunt necesare schimbări.

”Este timpul să înceapă un nou capitol”, a spus ea luni.

Merkel a anunţat că intenţionează să rămână cancelar până la sfârşitul mandatului, care se încheie în 2021, şi că nu va mai candida la vreo funcţie politică.

Ea intenţionează, astfel, să dea CDU oportunitatea să se înnoiască, în timp ce ea conduce Guvernul.

Angela Maerkel a făcut aceste anunţuri luni, în urma eşecurilor în ultimele două alegeri regionale înregistrate de formaţiunile din cadrul ”marii coaliţii” (dreapta-stânga) pe care o conduce - şi anume partidul său, CDU, Uniunea Creştin Socială (CSU, dreapta), formaţiunea sa soră din Bavaria, şi Partidului Social Democrat (SPD, centru-stânga).

Ea a părut că vrea să lanseze o tranziţie ordonată, în contextul în care există indicii ale unei eroziuni a autorităţii sale.

Actualul Guvern, al patrulea pe care-l conduce de când a venit la putere în 2005 şi care guvernează din martie, a devenit notoriu prin certurile sale interne.

Alegătorii au pedepsit duminică, la urne, în landul Hesse, partidele aflate la putere, iar în urmă cu dpuă săptămâni în alegerile regionale din Bavaria.

Actuala legislatură se încheie în 2021.

Ministrul german de Interne Horst Seehofer, liderul CSU, un aliat şi totodată un critic al lui Merkel, a deplâns luni intenţia cancelarului de a renunţa să mai candideze la şefia CDU, în pofida faptului că a criticat-o timp de trei ani, din cauză că a deschis frontierele ţării migranţilor, şi a faptului că s-au certat, în iunie, pe tema trimiterii migranţilor la frontiera cu Austria, o criză care aproape a doborât Guvernul.

Seehofer şi-a exprimat luni regretul faţă de intenţia lui Merkel de a pleca de la conducerea CDU, deşi vrea să rămână cancelar.

El a insistat că relaţia lor este marcată de un ”respect reciproc”.

Există semne de întrebare inclusiv asupra viitorului lui Seehofer, având în vedere rezultatul slab înregistrat de CSU în alegerile regionale din Bavaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.