Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a plecat joi dimineaţă în prima vizită în Turcia de după puciul eşuat din noaptea de 15-16 iulie, care a dus în final la exarcebarea tensiunilor dintre Berlin şi Ankara. Liderul german va purta discuţii atât cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cât şi cu premierul Binali Yildirim în timpul vizitei de o zi în capitala turcă, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Relaţia dintre Germania şi Turcia s-a răcit considerabil în ultimele luni, după ce parlamentarii germani au aprobat în iunie o rezoluţie de recunoaştere a genocidului armean şi ulterior liderii germani au criticat dur campania de epurare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile publice şi din presă după puciul eşuat din Turcia.

Berlinul şi-a arătat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la dimensiunea campaniei de epurare a aşa-numiţilor gulenişti, după ce 43.000 de persoane au fost arestate în urma puciului eşuat, iar starea de urgenţă a fost prelungită până în prezent, pentru a pune mai multă autoritate în mâinile preşedintelui Erdogan.

De asemenea, preşedintele turc şi-a exprimat frustrarea după ce solicitările de extrădare a câtorva sute de persoane suspectate pentru legături cu mişcarea gulenistă, cu militanţii kurzi sau cu stânga extremă au fost ignorate de către Germania.

Săptămâna trecută, aproximativ 40 de soldaţi turci mobilizaţi într-o bază a NATO au cerut azil politic în Germania, în vreme ce Ankara a pus presiuni uriaşe pentru extrădarea acestora în Turcia.

Germania şi-a exprimat inclusiv îngrijorarea cu privire la deteriorarea continuă a libertăţii presei în Turcia, în vreme ce autorităţile de la Ankara au cerut în mod expres extrădarea fostului editor de la Cumhuriyet, Can Dundar. Acesta din urmă a reuşit să scape din ţară în haosul care a urmat loviturii de stat eşuat, după ce anterior a fost inculpat pentru dezvăluirea unor secrete de stat, după ce a publicat o înregistrare video care prezenta vânzarea de arme către islamiştii extremişti din Siria.

Acum, Dundar a pus bazele unui portal de ştiri anti-Erdogan în Germani, fiind vorba de ”Ozguruz” (n.r. ”Suntem Liberi”).

Vizita Angelei Merkel are loc într-un context extrem de sensibil, având în vedere că preşedintele Erdogan are de gând să organizeze în luna aprilie un referendum pentru extinderea puterilor prezidenţiale prin modificarea Constituţiei. De asemenea, cancelarul german se pregăteşte de propriile alegeri, unde politica turcă ar putea să devină un subiect cheie în campania electorală, având în vedere cei trei milioane de etnici turci care trăiesc în Germania.

”Această vizită are loc pentru că suntem convinşi că este necesar să menţinem un contact permanet cu Turcia, un important partener NATO şi un vecin extrem de important al UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert.

Merkel vrea să convingă liderii turci să continue implementarea acordului Turcia-UE, care s-a dovedit până în acest moment eficient în reducerea fluxului migratoriu spre Europa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.