Experţi ONU însărcinaţi cu aplicarea sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord anchetează cu privire la mai multe achiziţii recente de maşini de lux - Rolls-Royce, Mercedes sau Lexus cu tracţiune integrală - ale Phenianului, care încalcă interdicţiile ce afectează ţara din 2013, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nord-coreenii pot avea tot ceea ce vor. Ei obţin tot ceea ce e mai mai bun atunci când au nevoie”, a declarat pentru AFP Hugh Griffiths, care a coordonat în ultimii cinci ani grupul de experţi ONU încărcinaţi cu Coreea de Nord.

Vehiculele respective au fost văzute în posesia unor nord-coreeni în 2018 şi 2019, la întâlniri internaţionale implicându-l pe dictatorul Kim Jong Un, precizează ONU într-un raport din care s-au divulgat informaţii la începutul lui februarie şi care a fost publicat marţi integral.

În acest document, experţii ONU apreciază că mai multe sancţiuni economice internaţionale sunt ”ineficiente”, având în vedere faptul că sunt ocolite prin diverse subterfugii.

Anchete sunt în curs, precizează ei, în vederea stabilirii modului în care şi-au putut procura nord-coreeni aceste maşini de lux.

La vederea unor fotografii cu un Rolls-Royce Phantom - folosit de către Kim Jong Un -, constructorul său britanic a apreciat că automobilul a fost produs undeva în perioada 2012-2017, în fabrica sa de la Goodwood.

Mai multe automobile marca Mercedes au plecat dintr-un port californian către Hong Kong, la cererea unui om de afaceri chinez cu legături cu Coreea de Nord, au mai stabilit anchetatorii.

Întreprinderea Toyota s-a apărat, la rândul său, de acuzaţia că ar fi exportat automobile marca Lexus către Coreea de Nord, apreciind că ele au fost probabil cumpărate prin intermediari.

Într-o anexă la rezoluţia adoptată în 2013, reluată şi completată în toate textele coercitive care au urmat, ONU detaliază bunurile de lux interzise să fie furnizate Coreei de Nord.

În afară de bijuterii - perle şi pietre preţioase, inclusiv diamante, safire, rubine şi alte smaralde -, pe lista întocmită de ONU se află iahturi, automobile de lux şi maşini de curse.

Între alte ocoliri notorii ale unor sancţiuni, se află transbordări de încărcături - cărbune, petrol - între nave, în ape internaţionale.

”Este o nebunie ceea ce se întâmplă acum în apele internaţionale în jurul Coreei de Nord”, relatează Hugh Griffiths, evocând o ”anarhie”.

”Statele Unite iau în serios aceste acuzaţii”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei american, Robert Palladino, într-un comunicat, îndemnând ”toate statele membre” ONU ”să aplice deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

”Unitatea comunităţii internaţionale în punerea în aplicare a acestor sancţiuni continuă să diminueze capacitatea Coreei de Nord de a-şi dezvolta programele ilegale de înarmare cu armament de distrugere în masă şi transmite mesajul că Nordul va fi izolat economic şi diplomatic atât timp cât nu se denuclearizează”, a adăugat el.

În urma eşecului summitului de la Hanoi, la sfârşitul lui februarie, între Donald Trump şi Kim Jong Un, Washingtonul a reafirmat că sancţiunile economice vor fi ridicate numai în schimbul dezarmării atomice totale a Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.