Două anchete au fost demarate în Canada împotriva Nike Canada şi a companiei miniere Dynasty Gold, în legătură cu acuzaţiile privind utilizarea muncii forţate a uigurilor, a anunţat marţi Biroul Ombudsmanului canadian pentru responsabilitate corporativă (Office of the Canadian Corporate Accountability Ombudsman), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceste companii, Nike Canada Corp (Nike) şi Dynasty Gold Corporation (Dynasty Gold) se presupune că au sau au avut lanţuri de aprovizionare sau operaţiuni în Republica Populară Chineză definite ca utilizând sau beneficiind de pe urma utilizarea muncii forţate a uigurilor", a precizat acesta, într-un comunicat.

Timp de mai mulţi ani, rapoarte ale ONG-urilor au denunţat exploatarea în China a membrilor minorităţii musulmane uigure din Xinjiang, în ateliere şi fabrici care furnizează materii prime sau produse finite. În afară de Nike, nume mari din domeniul textil (Adidas, Lacoste, Gap, Puma, H&M, etc.) sunt acuzate că profită de pe urma acestei "munci forţate".

Rapoartele privind activităţile din străinătate ale Nike Canada şi Dynasty Gold au fost publicate marţi, după depunerea mai multor plângeri din partea unei coaliţii de 28 de organizaţii ale societăţii civile în iunie 2022.

Nike Canada este suspectată de a avea "relaţii de aprovizionare cu mai multe companii chineze" care sunt "identificate ca fiind companii care folosesc sau profită de munca forţată a uigurilor", potrivit unuia dintre rapoarte.

"La prima vedere, acuzaţiile formulate de către reclamanţi ridică întrebări serioase cu privire la posibila încălcare a dreptului recunoscut la nivel internaţional de a nu fi supus muncii forţate", se arată în raportul privind Nike Canada.

Reclamanţii susţin că "nu există nicio dovadă că Nike Canada a luat măsuri concrete pentru a se asigura, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că munca forţată nu face parte din lanţul său de aprovizionare". 

Contactat de AFP în cursul serii, producătorul de echipamente sportive nu a avut nicio reacţie.

Cea de-a doua anchetă vizează compania minieră canadiană Dynasty Gold, care ar fi "beneficiat de utilizarea muncii forţate a uigurilor într-o mină din China în care deţine o participaţie majoritară".

Ambele companii contestă acuzaţiile.

Anunţul deschiderii anchetelor a fost salutat de Uighur Rights Defence Project (UDRP), o asociaţie cu sediul la Ottawa, care a aplaudat "un pas important în direcţia corectă".

De mai mulţi ani, autorităţile chineze au fost acuzate de ţările occidentale că i-au închis masiv pe uiguri şi pe membrii altor minorităţi predominant musulmane, în lagăre de reeducare, după atacuri sângeroase în regiunea Xinjiang. 

În februarie 2021, parlamentul canadian a adoptat o moţiune fără caracter obligatoriu, comparând tratamentul aplicat de China minorităţii sale uigure cu un "genocid", provocând furia Beijingului.

În Franţa, în aprilie, justiţia a respins o anchetă preliminară privind giganţi din domeniul textil precum Uniqlo şi Inditex, acuzaţi de asociaţii că au profitat de pe urma muncii forţate a ouďgourilor în China. O nouă plângere a fost depusă în luna mai.

În aceeaşi lună, un grup de parlamentari americani a cerut instituţiei de supraveghere Wall Street să solicite o anchetă independentă privind acuzaţiile de muncă forţată a uigurilor împotriva mai multor grupuri de îmbrăcăminte, inclusiv Nike.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.