China a dispus să se efectueze o anchetă în vederea verificării declaraţilor unui cercetător chinez care a dat asigurări că a adus pe lume primii bebeluşi modificaţi genetic din Istorie, un act denunţat de mulţi cercetători drept ”o nebunie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

He Jiankui, un profesor la Universitatea din Shenzhen, în provincia Guangdong (sud), a anunţat într-un videoclip difuzat luni pe YouTube naşterea ”acum câteva săptămâni” a doi gemeni al căror ADN a fost modificat pentru a-i face rezistenţi la virusul care provoacă SIDA.

”Am cerut autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă minuţioasă cu scopul de a stabili faptele”, a reacţionat luni Comisia Naţională chineză de Sănătate, care a subliniat că ”acordă o mare importanţă cazului”.

Anunţul lui He Jiankui a provocat un val de critici în comunitatea ştiinţifidă mondială, inclusiv în instituţia de bază a cercetătorului, Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Sud, care l-a dezavuat şi s-a declarat ”profund şocată”.

Cercetătorul, care s-a format la Stanford, în Statele Unite, şi conduce un laborator specializat în gemom la Shenzhen, spune că a folosit tehnica Crispr-Cas9 - aşa-zisa ”foarfecă genetică”. Ea permite înlăturarea şi înlocuirea unor părţi nedorite ale genomului, aşa cum se se corectează o greşeală de tastare pe computer.

Gemenele - numite "Lulu" şi "Nana" - s-au născut în urma unei fecundări in vitro, pe baza unor embrioni modificaţi şi implantaţi în uterul mamei.

Această premieră medicală autoproclamată nua fost verificată în mod independent, în contextul în care rezultatele echipei chineze nu au făcut obiectul unei publicări în vreo revistă ştiinţifică.

Peste 100 de cercetători chinezi, în principali biologi şi medici, au deplând, într-un comunicat, o ”nebunie” care aplică ”o lovitură importantă reputaţiei mondiale şi dezvoltării cercetării biomedicale în China”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.