Australia consideră ”îngrijorătoare” acuzaţii cu privire la care anchetează agenţia australiană de contraspionaj, referitoare la o presupusă operaţiune chineză vizând alegerea unui om de afaceri în Parlamentul federal cu scopul de a ajunge un agent infiltrat în calitate de deputat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul conservator Scott Morrison a catalogat drept ”profund îngrijorătoare şi tulburătoare” aceste acuzaţii care-l vizează pe Bo Zhao, un membru al Partidului său Liberal, care a fost găsit mort, în martie, în camera de motel în care era cazat.

”Australia nu este naivă în privinţa ameninţărilor cu care se confruntă”, a declarat pentru presă Scott Morrison. 

Postul de televiziune Nine a dezvăluit duminică, în emisiunea ”60 Minutes” că agenţi chinezi i-au oferit un milion de dolari australieni (616.000 de eruo) omului de afaceri Bo «Nick» Zhao, cu dublă cetăţenie chineză şi australiană, pentru a candida în alegerile federale la Melbourne.

Potrivit postului, acest concesionar de automobile, în vârstă de 32 de ani, specializat în maşini de lux, a declarat agenţiei australiene de contraspionaj - Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) -, înainte să moară, că a fost abordat pentru a spiona.

Preşedintele ASIO, Mike Burgess a anunţat duminică seara, într-un comunicat neobişnuit, că agenţia este ”la curent cu cazul” şi ”anchetează în mod activ”.

El nu a dorit să comenteze cu privire la moartea lui Bo Zhao, evocând ancheta.

”Activităţile ostile ale serviciilor de informaţii străine continuă să reprezinte o ameninţare reală la adresa ţării noastre şi securităţii sale”, a declarat el.

Poliţia nu a fost în măsură să determine circumstanţele morţii lui Bo Zhao.

Preşedintele Comisiei parlamentare însărcinată cu Informaţiile Andrew Hastie a catalogat acest nou episod de presupus spionaj drept ”suprarealist” şi demn de ”un roman de spionaj”.

”Nu este vorba doar despre bani, favoruri, ci şi despre o tentativă susţinută de către un stat în vederea infiltrării Parlamentului nostru prin folosirea unui cetăţean australian ca agent de influenţă străină în sistemul noatru democratic”, a declarat el în emisiunea ”60 Minutes”.

Aceste dezvăluiri intervin la câteva zile după ce un fost presupus spion chinez a făcut declaraţii presei despre presupuse metode de infiltrare ale Chinei în Hong Kong, Taiwan sau Australia.

Acest transfug, prezentat drept Wang Liqiang, a furnizat contraspionajului australian identitatea unor ofiţeri superiori din cadrul serviciilor chineze de informaţii militare staţionaţi la Hong Kong şi detalii cu privire la felul în care operau, potrivit presei australiene.

Luni, poliţia chineză a anunţat că acesta este, de fapt, un fraudator fugar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.