Diplomaţia rusă a denunţat joi drept nişte ”acuzaţii gratuite” vizând să discrediteze Rusia concluziile anchetatorilor internaţionali care au anunţat că au identificat ca aparţinând armatei ruse racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este evident că este vorba despre acuzaţii gratuite vizând să ne discrediteze ţara în faţa comunităţii internaţionale”, a apreciat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Armata rusă a respins, tot joi, concluziile anchetatorilor internaţionali, care au identificat ca aparţinându-i racheta ce a doborât zborul MH17, subliniind că ”nicio rachetă rusă” nu a trecut vreodată frontiera şi arătând cu degetul Kievul.

”Nicio rachetă antiaeriană aparţinând armatei ruse nu a trecut vreodată frontiera ruso-ucraineană”, a dat asigurări, citat într-un comunicat, de agenţiile ruse de presă, Ministerul rus al Apărării.

Acesta a acuzat ”implicarea unor unităţi ucrainene care au folosit rachete (de tip) Buk”, de concepţie sovietică.

Anchetatori internaţionali au dezvăluit joi de la ce unitate militară rusă provine racheta care a doborât zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 - dar fără să spună cine a tras-o.

Anchetatorii ”au conchis că (racheta de tip) Buk-Telar (un sistem de rachetă antiaeriană de concepţie rusă sovietică) care a doborât (zborul) MH17 provenea de la a 53-a Brigadă Antiaeriană de la Kursk, în Rusia”, a anunţat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen.

”A 53-a Brigadă face parte din forţele armate ruse”, a subliniat el, într-o conferinţă de presă, în Olanda, în care au fost prezentate fragmente de rachetă.

Avionul companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât deasupra estului separatist prorus al Ucrainei pe 17 iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane de la bordul aeronavei, marea majoritate olandezi, au murit.

În septembrie 2016, anchetatorii internaţionali au conchis deja că sistemul de rachetă a fost trimis din Rusia, după care a fost operat de pe teritoriul din estul Ucrainei, aflat sub controlul separatiştilor proruşi.

Ei nu au spus atunci cine a tras racheta.

”MULTE PROBE”

Până acum, echipa internaţională a reconstituit minuţios ruta convoiului militar de la Kursk, peste frontiera ucraineană, folosind fotografii şi înregistrări video.

Un convoi de 60 de vehicule - inclusiv şase sisteme de rachetă de tup Buk-Telar - au părăsit baza de la Kursk pe 23 iunie 2014, potrivit anchetatorilor.

Sistemul, care a doborât Boeingul a fost filmat în mai multe rânduri pe 17 şi 18 iulie, în estul Ucrainei, transportat pe o semiremorcă.

Potrivit anchetatorului Paulissen, racheta de tip Buk posedă ”un număr de caracteristici unice, care constituie ca atare un fel de amprentă digitală pentru o rachetă”.

Investigaţia desfăşurată de Olanda se concentrează în prezent asupra unui număr de aproximativ 100 de persoane suspectate că au jucat ”un rol activ” în acest caz. Niciun nume a fost citat până în prezent.

Două persoane - numite cu numele de cod Orion şi Delfin - au fost identificate ca principalii suspecţi în baza de înregistrări a conversaţiilor lor - înainte şi după prăbuşire.

Şeful anchetatorilor Fred Westerbeke a subliniat joi că ancheta se află în ”faza finală”.

”Am adunat multe probe, însă nu suntem încă gata” să trecem la acuzaţii, a spus el.

Anchetatorii îndeamnă martorii să aducă precizări cu privire la numele membrilor echipajului rachetei de tip Buk sau naturii ordinelor pe care le-au primit.

Ei au îndemnat de asemenea pe oricine recunoaşte scrisul de pe sistemul de eşapament sau caroserie să-i contacteze.

”PIESĂ IMPORTANTĂ AL PUZZLE-ULUI”

Autorităţile olandeze au anunţat că procesul oricărui suspect arestat în cadrul acestui caz va avea loc în Olanda, potrivit unui acord încheiat între ţările care participăla anchetă.

Premierul olandez Mark Rutte şi-a întrerupt o vizită în India, pentru a evoca ultimele evoluţii în ancheta cu privire la doborârea zborului MH17 într-un Consiliu al Miniştrilor săptămânal, vineri.

”Este vorba despre o dezvăluire importantă. Aceasta este o nouă zi dificilă pentru familiile victimelor. Am decis, astfel, să mă întorc în Olanda”, a anunţat el într-un comunicat.

Ministerul olandez de Externe Stef Blok a apreciat că dezvăluirile de joi constituie ”o importantă piesă a puzzle-ului”.

”Aştept ca Guvernul să acţioneze după această dezvăluire” şi să ”ia în calcul să dea în judecată statul rus avansând responsabilitatea acestuia sau complicitatea sa în doborârea MH17”, a declarat pentru postul public de televiziune NOS Piet Ploeg, care şi-a pierdut trei membri ai familiei în această dramă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.