Anatoli Ciubais, fostul ţar al privatizării Rusiei post-sovietice care şi-a părăsit postul de emisar special al Kremlinului din cauza războiului din Ucraina, se află la terapie intensivă în Europa din cauza unei boli autoimune rare, au declarat pentru Reuters două surse apropiate ale lui Ciubais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anatoli Ciubais, în vârstă de 67 de ani, crede că suferă de sindromul Guillain-Barre, o boală cauzată de sistemul imunitar care afectează sistemul nervos periferic, au spus sursele.

”El crede că este o boală. Medicii spun că au descoperit-o la timp”, a declarat prima sursă pentru Reuters, sub protecţia anonimatului.

O agenţie europeană de informaţii analizează cazul, dar nu a dezvăluit încă rezultatele, a mai precizat sursa respectivă. Unii activişti din presă şi opoziţie au speculat că Ciubais ar fi putut fi otrăvit.

”Nu cred că este o otrăvire. Se află încă la terapie intensivă. Este o boală foarte urâtă. Principala problemă este atunci când pacientul încetează să respire,”, a declarat o a doua sursă.

A doua sursă a precizat că soţia lui Ciubais, Avdotia Smirnova, este alături de el. Fostul oficial rus nu poate merge, dar poate vorbi, a adăugat sursa.

Boala lui Anatoli Ciubais a fost anunţată prima dată de reporterul şi activistul politic rus Ksenia Sobceak.

Nu se ştie cu exactitate unde în Europa este internat Ciubais.

Anatoli Ciubais, şeful de cabinet al fostului preşedinte Boris Elţin, a fost reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru legăturile cu organizaţiile internaţionale înainte să îşi prezinte demisia.

Fiind cel mai puternic dintr-un grup de economişti ruşi care au încercat să consolideze tranziţia către capitalism după căderea Uniunii Sovietice din 1991, Anatoli Ciubais a vândut unele dintre cele mai mari active industriale ale Rusiei în anii 1990.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.