Donald Trump intră la Casa Albă vineri exact la fel cum a intrat în cursa pentru preşedinţie: sfidător, necenzurat, fără îi pese de tradiţie şi încrezător în drumul pe care şi l-a ales, scrie Associated Press, comentând că, în cele peste două luni de când a fost ales, republicanul a încălcat decenii de protocol diplomatic, a trimis unde de şoc la vârful companiilor, a împins la limită regulilele de etică şi şi-a continuat stilul combativ de a răspunde la orice critică printr-un atac personal – pe Twitter sau în persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foştii preşedinţi au descris intrarea în Biroul Oval pentru prima oară ca o experienţă care i-a făcut să se simtă mici, un moment în care le-a devenit clar ce responsabilitate au ca lider al democraţiei americane. Trump şi-a petrecut o mare parte din perioada de tranziţie demonstrând că vede lucrurile diferit: în loc să se schimbe el pentru funcţia pe care şi-a asumat-o, instituţia Preşedinţiei se va schimba pentru el.

„Se spune că nu este prezidenţial să suni liderii marilor afaceri”, a spus Trump în faţa unei mulţimi de susţinători, la Indianapolis, în luna decembrie. Declaraţia a venit după ce a negociat un acord cu o companie de aer condiţionat pentru a păstra locurile de muncă din stat, o măsură pe care mulţi economişti au descris-o drept o politică economică naţională care nu poate fi susţinută.

„Eu cred că este foarte prezidenţial. Şi dacă nu este prezidenţial, este în regulă. Este în regulă. Pentru că mie chiar îmi place să o fac”, a adăugat el.

Chiar dinainte să depună jurământul, Trump a schimbat însăşi natura Preşedinţiei, încălcând convenţiile şi distrugând aşteptările din partea liderului lumii libere.

Consilierii care au discutat cu Trump spun că miliardarul este conştient de natura istorică a noii sale funcţii. Le-a spus prietenilor că este atras de ambiţia lui Ronald Reagan, un republican, şi a lui John F. Kennedy, un democrat.

Însă Trump se consideră un preşedinte „sui generis”, cu un succes fără precedent şi care nu trebuie să urmeze exemplul niciunul lider precedent. El a spus că nici măcar nu a cititi biografiile preşedinţilor dinaintea sa.

Când a fost rugat să spună ce eroi personali are, el l-a menţionat pe tatăl său, după care a spus că nu îi place "conceptul de erou”.

„Nu cred că Trump are un mare simţ al istoriei Casei Albe. Când nu cunoşti istoria, este greu să respecţi în totalitate tradiţiile”, a atras atenţia istoricul Douglas Brinkley, care a luat recent cina cu Trump şi alţi oaspeţi la Mar-a-Lago. „Nu este o persoană care să se laude cu câte biografii istorice a citit”, a adăugat el. „Este cineva care se laudă că urmează un mare eveniment şi el este maestrul de ceremonii”, consideră Brinkley.

Această schimbare îi încântă pe susţinătorii săi, care l-au ales pe Trump tocmai pentru a schimba un Guvern federal pe care îl consideră corupt şi nepăsător faţă de problemele poporului.

“Nu vreau să se schimbe”, a spus senatorul de Iowa Brad Zaun, unul dintre primii susţinători ai lui Trump. „Unul dintre motivele pentru care l-am susţinut este pentru că spune lucrurilor pe nume. Nu bate câmpii. Nu atinge punctele standard ale discursului politic”, a adăugat el.

Trump a câştigat alegerile cu această abordare, dar nu a câştigat ţara de partea sa. Victoria sa în Colegiul Electoral a fost umbrită de pierderea votului popular în faţa democratei Hillary Clinton cu aproape trei milioane de sufragii. Protestele planificate pentru a doua zi după învestire vor atrage, potrivit organizatorilor, mai mulţi oameni decât ceremonia de depunere a jurământului.

Sondajele de săptămâna aceasta arată că Trump este cel mai puţin popular preşedinte-ales din ultimele patru decenii. Democraţii i se opun vehement, independenţii nu s-au unit în spatele său şi chiar şi republicanii sunt mai puţin entuziaşti decât ar fi de aşteptat.

Într-o reacţie tipică la sondajele care nu îi convin, Trump le-a respins, într-un mesaj publicat pe Twitter, drept „falsificate”.

Exact acest tip de tweet-uri îi îngrijorează pe experţi, congresmeni şi alţi critici care spun că practicile politice tradiţionale apără sănătatea democraţiei americane.

„Cu câteva excepţii notabile, am avut o cultură politică în care preşedinţii respectă, în mare parte, o serie de reguli nescrise care ajută la înflorirea democraţiei şi statului de drept”, a insistat Brendan Nyhan, profesor de guvernare la Colegiul Dartmouth. „Ceea ce este uimitor în legătură cu Trump este că ignoră norme care au fost respectate până acum de ambele partide, zi de zi. Pune sub semnul întrebării lucruri care nu au fost puse sub semnul întrebării până acum”, a adăugat el.

După ce a câştigat alegerile, Trump a criticat celebrităţile de la Hollywood, simboluri ale drepturilor civile şi rivali politici. A dat peste cap pieţele atacând unele companii şi lăudând altele.

El a pus sub semnul întrebării legitimitatea instituţiilor americane – părând să aibă mai multă încredere în cuvântul preşedintelui rus Vladimir Putin decât în cel al agenţiilor de informaţii pe care le va conduce, implicându-se în lupte personale cu jurnaliştii, criticând presa şi punând sub semnul întrebării rezultatele oficiale ale alegerilor, deşi în urma acestora a ajuns la Casa Albă.

Mai mult, a criticat liderii ţărilor aliate şi şi-a exprimat îndoiala în legătură cu ordinea internaţională de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a permis victoria în Războiul Rece şi a menţinut pacea în Europa generaţii la rând.

Există semnale că acţiunile lui Trump schimbă deja tradiţiile de la Washington şi că o serie de congresmeni şi alţi oficiali renunţă la practicile împământenite ale politicii federale.

Peste 50 de democraţi din Camera Reprezentanţilor intenţionează să boicoteze ceremonia de depunere a jurământului de către Trump, o acţiune fără precedent, în condiţiile în care învestitura este gândită ca o sărbătoare bipartită a transferului paşnic al puterii.

„Nu voi sărbători un om care predică o politică a diviziunii şi urii”, a scris pe Twitter Keith Ellison, un congresman din Minnesota, care candidează pentru conducera Comitetului Naţional Democrat.

Cei care îl cunosc pe Trump spun că omul de afaceri se bucură că provoacă haos în sistem. „Modul în care perturbă instituţiile reflectă ideea că instituţiile nu l-au acceptat”, a explicat Michael D'Antonio, autorul biografiei lui Trump "Never Enough".

Preşedintele Barack Obama, care i-a oferit sfaturi lui Trump atât public, cât şi privat, a spus că l-a îndemnat pe preşedintele-ales să respecte măcar o parte din tradiţiile Preşedinţiei.

„Singurul lucru pe care i l-am spus direct, şi le recomand prietenilor mei republicani din Congres şi susţinătorilor din toată ţara, este doar să se asigure că va continua cu unele norme, unele tradiţii instituţionale nu se erodează pentru că există un motiv pentru ele”, a declarat Obama într-un interviu recent pentru CBS.

Dar susţinătorii lui Trump consideră că instituţiile şi Washingtonul trebuie să se schimbe, nu preşedintele.

“Trump crede că înţelege mai bine cum merg lucrurile în lumea modernă decât aceşti aşa-zişi critici. Acesta este el. Noi, restul, va trebui să învăţăm cum să gândim în aceste condiţii”, a spus Newt Gingrich, un consilier al lui Trump şi fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.