După câteva zile de controverse, Comisia Europeană nu va mai numi un cetăţean american în postul de economist-şef al Direcţiei Generale pentru Concurenţă. Într-un mesaj postat pe Twitter miercuri dimineaţă, comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că Fiona Scott Morton a decis „să nu accepte postul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatura economistei americane pentru preluarea acestui post sensibil pentru relaţiile comerciale dintre UE şi SUA se lovise de reticenţa europarlamentarilor, dar şi a oficialilor francezi, timp de câteva zile. Însuşi preşedintele Emmanuel Macron a spus că numirea ei ar fi „îndoielnică”.

CITEȘTE ȘI Macron are ”dubii” faţă de numirea americancei Fiona Scott Morton într-un post-cheie în Uniunea Europeană şi vrea răspunsuri din partea Comisiei Europene. Numirea americancei provoacă indignare în Franţa

Comisarul Margrethe Vestager nu a precizat de ce Fiona Scott Morton a decis să nu preia postul de economist-şef la Comisia Europeană. „Doamna profesor Fiona Scott Morton m-a informat cu privire la decizia ei de a nu prelua postul de economist-şef al Concurenţei”, a scris Vestager pe contul său de Twitter împărtăşind mesajul primit de la aceasta.

„Sunt onorată că am fost alesă. (...) Cu toate acestea, având în vedere controversa politică apărută din cauza selecţiei unui non-european care să ocupe postul (...), am decis că cea mai bună cale de acţiune este să mă retrag şi să nu accept postul”, a scris Fiona Scott Morton, care este cercetătoare şi profesor la Yale. 

„Accept acest lucru cu regret şi sper că va continua să-şi folosească abilităţile extraordinare pentru a pune ferm în aplicare principiile concurenţei”, a comentat comisarul Vestager.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au criticat-o pe Vestager pentru că a ales-o pe Fiona Scott Morton, în vârstă de 56 de ani, pentru postul de la Comisia Europeană, în condiţiile în care acesta fusese economist-şef la Departamentul de Justiţie al SUA în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama.

În postul pe care ar fi urmat să-l preia, Fiona Scott Morton trebuia să sfătuiască Comisia Europeană cu privire la investigaţiile sale inclusiv în ceea ce priveşte marile companii americane de tehnologie şi la aplicarea unei serii de reguli de referinţă pentru a-i frâna pe giganţii tehnologiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.