NATO denunţă drept ”inaccptabile” ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura noi rachete în măsură să atingă teritorii ale statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţii ruse ameninţând să ia aliaţii ca ţinte sunt inacceptabile”, a avertizat miercuri un purtător de cuvânt al NATO, Piers Cazalet.

”NATO este o alianţă defensivă, pregătită să-şi apere toţi membrii de orice ameninţare”, a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a ameninţat miercuri, în discursul său anual în faţa deputaţilor şi senatorilor ruşi, pe aliaţi cu desfăşurarea unor rachete capabile să le atingă teritoriile, în cazul în care Statele Unite desfăţoară în Europa noi sisteme.

”Dacă ele sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, acest lucru va afecta grav situaţia şi va crea grave ameninţări la adresa Rusiei”, a avertizat liderul de la Kremlin.

”O voi spune clar şi deschis: Rusia va fi nevoită să desfăşoare armament care va putea fi utilizat nu doar contra teritoriilor de unde provine ameninţarea directă, ci şi contra teritoriilor în care se află centrele de decizie ale utilizării rachetelor care ne ameninţă”, a spus el.

”Declaraţiile ruse contra sistemului de apărare antirachetă al NATO constituie o tentativă flagrantă de a deturna atenţia de la încălcarea lor a Tratatului INF”, a răsuns NATO.

”Aşa cum am spus în mod clar în mai multe rânduri, apărarea antirachetă a Alianţei este pur defensivă. Instalaţiile Aegis Ashore din România şi din Polonia sunt întru totul conforme Tratatului INF”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Statele Unite au decis să se retragă din Tratatul bilateral privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Uniunea Sovietică, după ce a acuzat Moscova că l-a încălcat şi a dezvoltat un nou sistem de rachete, capabil să atingă capitale europene.

Alianţa evaluează în prezent consecinţele încălcării de către Rusia a Tratatului INF.

”Aşa cum a anunţat în mod clar secretarul general al NATO, orice răspuns va fi unit şi măsurat, iar NATO nu are vreointenţie să desfăşoare noi arme nucleare terestre în Europa”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Alianţei.

”Noi îndemnăm Rusia să se concentreze asupra revenirii la respectarea Tratatului INF”, a îndemnat el.

”Suntem pregătiţi de negocieri în vederea dezarmării, însă nu intenţionăm să batem la o uşă închisă. Noi aşteptăm ca partenerii noştri să recunoască necesitatea unui dialog pe bază de egalitate”, a declarat Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.