Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, se arată nedumerit că, în pofida eforturilor ţării sale, dar şi ale Uniunii Europene, de a sprijini financiar Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre moldoveni se declară pro ruşi. Diplomatul american nu-şi poate explica cum este posibilă o astfel de situaţie, în condiţiile în care Rusia nu doar că nu ar oferi ajutor, dar şi sancţionează Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să luăm în calcul ce facem noi (SUA) şi UE în Republica Moldova. Cum am spus deja, doar ţara mea deja a dat Moldovei peste un miliard de dolari (referindu-se la perioada 1991 - 2017) pentru dezvoltarea statului nu doar economic, dar şi democratic. Uniunea Europeană a oferit o sumă asemănătoare, dar Rusia? Ce a dat Rusia? Nu doar că nu au un program dezvoltat de ajutor, dar încă vă pedepsesc, precum este acest embargo. Iată de ce ne uimeşte că, potrivit tuturor sondajelor, se pare că mai mult de jumătate din populaţie este pro rusă. Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înţelegem”, a declarat James Pettit vineri, 9 iunie, în cadrul emisiunii „Peatniţa” de la RTR-Moldova, conform Deschide.md.

James Pettit a sugerat că această simpatie a moldovenilor faţă de Rusia ar fi cauzată de dezamăgirea cetăţenilor vizavi de politicienii proeuropeni aflaţi la guvernare şi nu de UE sau SUA propriu-zis.

„Ei sunt nemulţumiţi de Guvern. Aici sunt subtilităţi care nu sunt direct legate de geopolitică”, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a ţinut să sublinieze că nu este împotriva dezvoltării relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia. El a menţionat că este greşită abordarea ca Chişinăul să aibă relaţii prieteneşti doar cu Vestul sau doar cu Estul, dar ar trebui să fie în relaţii bune cu toate statele, notând că relaţiile cu Rusia ar fi avantajoase pentru Moldova, menţionează sursa citată.

Pettit afirma, în urmă cu aproape un an, într-un interviu, că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus diplomatul, pledând pentru o cooperare mai bună între clasa politică de la Chişinău şi populaţie, care să se bucure astfel de o ţară mai bună.

 
 
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.