Suedia a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul rus la Stockholm, Viktor Tatarinţev, în urma unor declaraţii ameninţătoare la adresa acestei ţări nordice şi a Finlandei de a deveni, după aderarea la NATO, ”ţinte legitime” ale ”represaliilor Moscovei”, inclusiv ”militare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul (suedez) de Externe îl va convoca pe ambasadorul rus, pentru a a denunţa în mod clar această tentativă transparentă de influenţare”, anunţă într-o declaraţie scrisă, transmisă AFP, ministrul suedez de Externe Tobias Billström.

Rusia şi-a relansat retorica ameninţărilor la adresa Suediei şi Finlandei, state candidate la aderarea la NATO.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Şeful misiunii ruse a ameninţat că aceste ţări vor deveni ”ţinte legitime”.

După aderarea Finlandei şi Suediei, lungimea totală a frontierei dintre Rusia şi NATO aproape se va dubla”, denunţă într-un text postat online pe site-ul Ambasadei Rusiei în Suedia, Viktor Tatarinţev.

”Dacă încă i se mai pare cuiva că asta va îmbunătăţi într-un fel sau altul securitatea Europei, fiţi siguri că mulţi membri ai blocului ostil vor deveni o ţintă legitimă a unor măsuri de represalii, inclusiv de natură militară”, ameninţă ambasadorul rus.

În acest lung rechizitoriu împotriva aderării la NATO, el apreciază că Suedia ”face un pas în abis” prin faptul că vrea să adere la NATO.

Aceste ameninţări intervin în contextul în care Moscova a părut să lase deoaparte, în ultimele luni, ameninţările la adresa celor două ţări nordice, în urma deciziei lor istorice, în mai, de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Candidaturile la aderarea la NATO ale Finalndei şi Suediei, care dau pagina a zeci de ani de neutralitate, iar apoi de nealiniere miliatră, sunt o consecinţă directă a invaziei ruse a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.