Ambasadorul Poloniei în Israel, Marek Magierowski, a fost scuipat în timp ce se afla în maşina sa în Tel Aviv, a informat poliţia israeliană iar guvernul polonez a condamnat incidentul, care a avut loc pe fondul unor tensiuni ridicate între cele două ţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt foarte îngrijorat de atacul rasist asupra lui Magierowski. Polonia condamnă ferm această agresiune xenofobă. Violenţa împotriva diplomaţilor sau altor cetăţeni nu ar trebui să fie tolerată niciodată”, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Israel a declarat miercuri că un arhitect în vârstă de 65 de ani a fost arestat în urma incidentului. El a fost plasat sub arest la domiciliu până la încheierea investigaţiei.

Ministerul de Externe al Poloniei l-a convocat pe ambasadorful Israelului la Varşovia, Anna Azari, în urma acestui incident.

„Incidentul este investigat de poliţie. Ne exprimăm solidaritatea cu ambasadorul şi şocul faţă de acest atac”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, Emmanuel Nashshon.

Relaţiile dintre Israel şi Polonia s-au deteriorat în ultimele luni după ce Israelul a acuzat guvernul naţionalist de la Varşovia că a tolerat comportamente antisemite.

Sute de susţinători ai extremei-dreapta au mărşăluit în Varşovia sâmbătă ca semn de protest faţă de legea americană cu privire la restituirea proprietăţilor evreieşti confiscate în Al Doilea Război Mondial.

David Johan, avocatul suspectului, le-a transmis reporterilor că clientul său a fost îndepărtat de la ambasada poloneză marţi după ce a încercat să afle mai multe detalii despre restituiri.

Mai târziu, în faţa ambasadei, atacatorul „s-a apropiat de vehiculul ambasadorului polonez, a deschis uşa şi l-a scuipat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld.

Johan a afirmat că atacul nu a fost premeditat.

„Clientul meu mergea pe stradă iar un vehicul al ambasadei l-a claxonat. Clientul meu şi-a cerut scuze în timpul interogărilor. A spus că nici nu ştia că era ambasadorul Poloniei”, a precizat Johan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.