Franţa şi-a trimis vineri ambasadorul înapoi la Roma, după ce l-a rechemat în urma unei serii de atacuri ale celor doi vicepremieri populişti italieni la adresa preşedintelui francez Emmanuel Macron, insistând asupra ”regretelor” acestora şi voinţei de calmare a tensiunilor între cele două ţări fondatoare ale Uniunii Europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După această întoarcere, preşedinţia franceză a anunat că Emmanuel Macron l-a invitat pe omologul său italian Sergio Mattarella să efectueze o vizită de stat în Franţa ”în lunile viitoare”.

Această invitaţie a fost transmisă de către ambasadorul Franţei în Italia Christian Masset, care a fost primit vineri de Mattarella, după ce a revenit la Roma, la o săptămână de la rechemarea sa la consultări - o măsură fără precedent din 1945 din partea Franţei împotriva unui stat membru UE 

”Sunt foarte mulţumit că ambasadorul este pe cale să se întoarcă în Italia. Mă voi întâlni cu el, vreau să-i cer să ne întâlnim. Până atunci, îi urez întoarcere bună”, a declarat vineri după-amiaza unul dintre liderii italieni vizaţi, Luigi Di Maio.

Executivul francez a luat această măsură după ce a încasat o serie de afronturi din partea celor doi vicepremieri italieni, Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, care au mers până la a-l îndemna pe preşedintele Macron să demisioneze.

”Cu cât mai repede se va întoarce acasă, cu atât mai bine!”, clama în ianuarie Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta) şi totodată ministru de Interne, catalogându-l pe Emmanuel Macron drept un ”preşedinte care guvernează împotriva poporului său”.

Întâlnirea inopinată a lui Di Maio, la 5 februarie, în Franţa, cu ”veste galbene”, o mişcare socială care zguduie Executivul francez din noiembrie 2018, a fost ”episodul care a unplut paharul”, a denunţat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

RISCURI DE RECIDIVĂ?

În ochii Parisului, cei doi lideri italieni - rivali pe scena internă şi amândoi aflaţi în campanie în vederea alegerilor europene din mai - au adoptat de la rechemarea ambasadorului o atitudine mai moderată.

”Noi am auzit lideri politici care s-au lăsat luaţi de vorbe sau de comportamente deschis inamicale şi inacceptabile arătând că le regretă”, a declarat vineri la RTL ministrul francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau.

”L-am auzit pe domnul Salvini spunând că nu vrea război cu Franţa”, a adăugat ea.

Matteo Salvini s-a declarat dispus să caute ”din nou bune raporturi” cu Franţa. Di Maio a dat asigurări, la rându său, că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ”vestelor galbene” în calitate de lider al Mişcării Cinci Stele (M5S, antistem, populişti) şi nu de vicepremier.

Franţa nu exclude ”riscuri de recidivă” în relaţiile bilaterale, după ce ambii lideri au făcut din Macron ţinta lor preferată în înfruntarea între ”liberali” sau ”progresişti” şi ”antistem” în vederea alegerilor europene.

Însă ”electroşcul” provocat de rechemarea ambasadorului a avut de asemenea un efect bun, vrea să creadă Parisul.

”COOPERĂM”

Franţa a avut totodată grijă să nu se instaleze durabil în criză, Italia rămânând un partener esenţial în cadrul UE, atât pe plan economic, cât şi cultural. În contextul unor schimburi comerciale în valoare de aproape 80 de miliarde de euro, Franţa este al doilea client şi furnizor al Italiei.

Cele două ţări au ”o responsabilitate specială în a acţiona împreună în Apărare şi în relansarea Uniunii Europene”, a apreciat marţi Macron, în urma unei convorbiri telefonice cu omologul său Sergio Mattarella.

Nathalie Loiseau a subliniat, la rândul său, ”cât de mult au cele două ţări nevoie una de alta”.

Şeful diplomaţiei franceze a pus, însă, o condiţie în vederea revenirii la normal, care ar urma să fie urmată de o serie de întâlniri bilaterale - ”un spirit de respect reciproc”, indiferent de ”dezacorduri”.

O reuniune de lucru a avut deja loc marţi, la Paris, între magistraţi din ambele ţări, pe tema cererii italiene de extrădare a unor foşti activişti de extremă stânga, condamnaţi după ce au fost găsiţi vinovaţi de terorism în timpul ”anilor de plumb” şi care s-au refugiat în Franţa.

Guvernul francez îndeamnă totodată Italia să tranşeze ”rapid” în spinosul dosar al legăturii feroviare Lyon-Torino, un proiect în valoare de nouă miliarde de euro care creează disensiuni în coaliţia aflată la putere la Roma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.