Aliaţii NATO extind mandatul de secretar general al lui Jens Stoltenberg

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sîtoltenberg, un fost premier norvegian, trebuia să îşi încheie mandatul de patru ani în 2020. Decizia aliaţilor de a-i extinde mandatul subliniază încrederea de care el se bucură din partea marilor puteri – Washington, Berlin, Londra şi Paris.

Stoltenberg, având capacitatea de a fi calm şi de a-şi susţine punctul de vedere în orice circumstanţă, a ajutat la coordonarea NATO în doi ani plini de tensiuni cauzate în mare parte de preşedintele american Donald Trump şi scepticismul său iniţial privind utilitatea alianţei. Trump a criticat în repetate rânduri aliaţii europeni pentru că nu cheltuiesc destul pentru securitate.

În faţa criticilor lui Trump, Stoltenberg a oferit asigurări constant că aliaţii îşi cresc cheltuielile militare şi că lucrează să ajungă la obiectivul de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare.

Deşi afirmase în trecut că alianţa este ca şi „terminată”, în timpul unei vizite a lui Stoltenberg în aprilie 2017 la Washington, Trump a afirmat  la o conferinţă de presă alături de secretarul general: „Nu mai este terminată”.

În 2019, aliaţii temându-se că Trump ar putea ataca din nou NATO în discursul său din Starea Uniunii, Stoltenberg a călătorit la Washington şi a acordat un interviu Fox News, canalul preferat al preşedintelui american, lăudându-l pe Trump pentru că a ajutat la creşterea cheltuielilor militare ale aliaţilor cu 100 de miliarde de dolari.

Trump a inclus în discursul său argumentele lui Stoltenberg: „De asemenea, convingem alte naţiuni să îşi plătească partea. Timp de mai mulţi ani, SUA au fost tratate incorect de NATO – dar acum am asigurat o creştere cu 100 de miliarde de dolari pentru apărare de la aliaţii NATO”.

Stoltenberg a coordonat şi eforturile alianţei de a-şi îmbunătăţi capacităţile militare, mai ales ca răspuns la noua ameninţare a Rusiei după invadarea şi anexarea Crimeei în 2014. Aceste eforturi au inclus un program numit Four Thirties Readiness Initiative prin care alianţa doreşte să se asigure că are pregătite 30 de nave de luptă, 30 de batalioane la sol şi 30 de escadroane aeriene pentru a acţiona în maxim 30 de zile.

Pe Twitter, Stoltenberg a afirmat că este onorat de extinderea mandatului, care a fost aprobat joi de Consiliul Atlantic de Nord, principalul organ politic al NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.