Autorităţile din insula caraibiană St Vincent au declarat alertă roşie şi au emis ordin de evacuare după ce seismologii au avertizat că vulcanul La Soufrière dă semne de „iminentă erupţie”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul Ralph Gonsalves a emis ordinul joi, după câteva zile în care activitatea seismică a crescut.

National Emergency Management Organisation a anunţat pe Twitter că există „o perspectivă importantă de dezastru” şi a avertizat rezidenţii să fie pregătiţi.

„Zonele sigure în care oamenii vor fi evacuaţi sunt de la North Union la Kingstown, şi pe partea Windward a insulei, de la Barrouallie la Kingstown pe partea Leeward şi în insulele Grenadine”.

Geologul Richard Robertson a spus că La Soufrière poate erupe în câteva ore sau zile.

Staţiile de monitorizare au raportat cutremure îndelungate, ceea ce sugerează că magma proaspătă încearcă să ajungă la suprafaţă şi au indicat că vulcanul se îndreaptă către „o etapă explozivă”.

La Soufrière este tot mai activ din luna noiembrie. Cea mai devastatoare erupţie a lui a avut loc în 1902, când aproximativ 1.600 de oameni au fost ucişi. Cel mai recent a erupt în aprilie 1979, când nu au fost înregistrate victime, populaţia fiind evacuată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.