Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump, încolţit şi izolat, şi cercul său apropiat nu ezită să evoce cele mai îndrăzneţe idei - precum instaurarea legii marţiale - şi continuă să caute orice mijloc în vederea invalidării rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O instaurare a legii marţiale a fost evocată într-o reuniune, vineri, dezvăluie presa americană, şi a provocat un val de critici în clasa politică, în pofida unei dezminţiri laconice a lui Donald Trump pe Twitter.

Ideea de a încredinţa puterea executivă şi judiciară armatei circulă de la începutul lui decembrie în rândul celor mai fervenţi susţiunători ai lui Donald Trump şi le-ar permite militarilor, potrivit susţinătorilor săi, să organizeze un nou scrutin prezidenţial.

Legea marţială nu a mai fost folosită de către Guvernul american din al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui studiu realizat de centrul juridic de reflecţie Brennan Center for Justice, publicatîn august, Donald Trump ar avea nevoie de acordul Congresului pentru a instaura legea marţială.

”Asta nu se va întâmpla”, a anticipat duminică, la CNN, senatorul republican Mitt Romney, în opinia căruia ”toate astea nu duc nicăieri”.

Donald Trump a dezminţit duminică, pe Twitter, această informaţie.

”Legea marţială = fake news”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Mai mulţi aleşi republicani locali l-au încurajat în ultima perioadă să recurgă la această cale.

În pofida votului de lunea trecută al marilor electori - care au confirmat alegerea democratului Joe Biden - şi a eşecului procedurilor judiciare iniţiate de către tabăra sa cu scopul de a denunţa nereguli în alegerile de la 3 noiembrie, fostul promotor imobiliar defuză să se dea bătut.

O purtătoare de cuvânt a Executivului, Kayleigh McEnany, a minimalizat marţi votul marilor electori, care este, în opinia sa, doar ”o etapă în procesul constituţional” şi a subliniat că acţiunile în justiţie nu s-au încheiat.

”STÂNJENITOR”

După ce au aşteptat mai bine de o lună, câteva figuri importante din cadrul Partidului republican, cu liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnel în frunte, au recunoscut săptămâna trecută înfrângerea lui Donald Trump, în pofida faptului că domină o mare rezervă.

În afară de Mitt Romney, niciun ales conservator important nu a condamnat ideea recurgerii la legea marţială.

”Orice ales sau candidat republican care păstrează tăcerea asupra acestui subiect nu merită să conducă”, şi-a exprimat indignarea, duminică, Pat Garofalo, un ales republican în Camera Reprezentanţilor statului Minnesota.

”Preşedintele ar putea face din ultimul capitol al mandatului său o victorie odată cu sosirea vaccinului” împotriva covid-19 în loc să conteste rezultatul alegerilor, a subliniat Mitt Romney, una dintre puţinele voci din Partidul Republican în timpul preşedinţiei lui Trump.

”Este cu adevărat trist şi stânjenitor”, a apreciat Romney.

Mulţi republicani s-ar fi opus, de asemenea, altei sugestii a lui Trump, de a o numi pe controversata avocată Sidney Powell procuror special însărcinat să ancheteze eventuale nereguli electroale.

Sidney Powell, un fost procuror, în vârstă de 65 de ani, susţine de săptămâni de zile că a dezvăluit un complot internaţional care să conducă la eşecul lui Donald trump, însă fără să prezinte cea mai mică probă în acest sens.

După ce a colaborat cu echipa avocaţilor lui Trump, ea a fost înlăturată.

Tot vineri s-ar fi evocat posibilitatea unui decret prezidenţial care să ordone confiscarea, în vederea examinării, a maşinilor de votare, care constituie, în opinia lui Trump, instrumentul unei fraude la scară mare. El nu a prezentat vreo probă în acest sens.

Pe măsură ce fereastra - dacă există vreuna - se închide, şeful în exerciţiu al statului american se bazează pe un număr tot mai restrâns de susţinători loiali şi pe presa ultraconservatoare, aflată la ”frontiera” informaţiei.

Donald Trump se inspiră,astfel, din teorii ale complotului ale unor site-uri marginale precum The Gateway Pundit, din care a repostat pe Twitter duminică, şi continuă să-şi galvanizeze baza, al cărei nucleu crede în continuare în răsturnarea situaţiei, potrivit reţelelor de socializare.

Echipa lui Joe Biden refuză, însă, să se lase antrenată într-o dezbatere care nu are rost, în opinia sa.

”Se întâmplă prea multe lucruri în această ţară (...) pentru ca noi să ne îngrijorăm din cauza a ceea ce se întâmplă în Biroul Oval”, a declarat  duminică, la Fox News, viitoarea purtătoare de cuvânt a lui Biden, Jen Psaki.

Unele voci apreciază că ”Trump este tot mai rău pe măsură ce se apropie data de 20 ianuarie”, comentează fostul consilier în probleme de securitate al preşedintelui în exerciţiu, John Bolton.

”Este fals. Este acelaşi comportament, care se repetă la infinit”, subliniază el.

CURTEA SUPREMĂ

Pe de altă parte, echipa de campanie a lui Donald Trump a anunţat duminică faptul că va cere din nou Curţii Supreme americane să răstoarne rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, într-o nouă încercare de a ocoli procesul electoral şi de a face loc îndoielii cu privire la legitimitatea victoriei lui Joe Biden, relatează Reuters.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a depus o cerere prin care solicită celei mai înalte jurisdicţii americane săinfirme trei hotărâri judecătoreşti pronunţate în Pennsylvania cu privire la votul prin corespondenţă, a anunţat într-un comunicat avocatul miliardarului republican, Rudy Giuliani.

Democratul Joe Biden s-a impus în faţa lui Trump cu peste 80.000 de voturi în Pennsylvania.

Acest demers este ”futil” şi nu-l va împiedica pe Joe Biden să devină preşedinte la 20 ianuarie, apreciază Joshua Douglas, un profesor de drept electoral de la Universitatea din Kentucky.

”Curtea îi va pune capăt rapid”, apreciază el.

Curtea Supremă a respins luna aceasta o cerere depusă de către statul Texas şi susţinută de către Donald Trump în care se solicita anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale în patru state - Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.