Reprezentanţii democraţi au lansat luni procese în patru state nedecise împotriva prezidenţiabilului republican Donald Trump, pe care-l acuză de intimidarea şi hărţuirea alegătorilor minoritari. Reacţia democraţilor vine ca o încercare de a pune capăt unei campanii republicane, care încurajează monitorizarea secţiilor de vot de către susţinătorii lui Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trump a încercat să-şi promoveze scopul campaniei electorale de suprimare a alegătorilor prin utilizarea celui mai puternic microfon al naţiunii pentru a-şi încuraja alegătorii să se implice în acte ilegale de intimidare”, se arată în plângerea formulată de Partidul Democrat din Ohio.

Un limbaj asemănător este folosit şi în plângerile penale formulate de democraţi în statele Pennsylvania, Nevada, Arizona şi Ohio. În cele patru state există o categorie mare de alegători indecişi, iar diferenţa în sondaje dintre cei doi prezidenţiabili este prea mică pentru a declara un câştigător.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Democraţii susţin că reprezentanţii campaniei republicane pun la cale o campanie de intimidare a alegătorilor prin monitorizarea secţiilor de vot, care reprezintă o încălcare a drepturilor civile din 1965, precum şi a unei legi îndreptate împotriva Ku Klux Klan.

Campania republicană nu a reacţionat până în acest moment.

Prezentă la un eveniment de campanie din Ohio, democrata Hillary Clinton a susţinut că Donald Trump vrea să-i descurajeze pe alegătorii din minorităţi etnice să se prezinte la urnele de vot. Tocmai voturile minorităţilor reprezintă un mare avantaj pentru prezidenţiabila democrată.

”Întrega sa strategie este de a suprima votul. Foarte mult zgomot. Multe distracţii”, a declarat Clinton în Cleveland.

Trump le-a cerut susţinătorilor, încă din luna august, să se implice în monitorizarea secţiilor de vot locale în ziua alegerilor prezidenţiale, pentru a detecta semne de fraudă electorală. Miliardarul republican i-a încurajat pe susţinători să fie prezenţi în special în apropierea secţiilor de vot din Philadelphia şi St. Louis. Cele două metropole americane au o populaţie însemnată de etnici minoritari, care ar putea să fie intimidaţi din a se prezenta la urne din cauza susţinătorilor republicani din jurul secţiei de vot.

Într-un proces separat, democraţii încearcă să pună capăt unei colaborări dintre reprezentanţii Partidului Republican şi ai campaniei Trump pentru monitorizarea urnelor, susţinând că un ordin judiciar îi interzice formaţiunii politice să se implice în aşa-numite măsuri de ”securitate a urnelor”.

Multe state permit reprezentanţilor campaniei şi partidelor politice să monitorizeze urnele de vot, deşi există şi anumite restricţii în acest sens.

În Pennsylvania, lege cere ca observatorii de la urne să obţină avize în acest sens de la autorităţile electorale locale şi trebuie să fie alegători înregistraţi în respectivul comitat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.