Alegerile regionale din Franţa s-au încheiat cu un singur câştigător, absenteismul, şi doi perdanţi, majoritatea prezidenţială şi Adunarea Naţională, partidul de extremă dreapta al lui Marin Le Pen, scrie Le Figaro. Au rezistat celor două tururi republicanii şi socialiştii, iar ecologiştii au fost de necontestat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Privitor la al doilea tur al alegerilor, topografia peisajului politic devine din ce în ce mai clară, chiar dacă absenteismul masiv înregistrat lasă să planeze misterul asupra intenţiilor francezilor cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale.

La al doilea tur a fost înregistrat un absenteism de 65,7%, potrivit estimărilor ISSOS, cu un punct mai mult decât cifra istorică înregistrată la sfârşitul primului tur. A fost înregistrată o scădere împortantă faţă de al doilea tur al regionalelor din 2004 (34,3% absenteism), 2010 (48,8%) şi 2015 (41,6%).

Adunarea Naţională nu a reuşit să câştige prima sa regiune, Provence-Alpes-Côte d'Azur, unde candidatul partidului lui Marine Le Pen era văzut drept câştigător. A pierdut în faţa candidatului republican de centru-dreapta.

Dezamăgitor a fost şi rezultatul partidului lui Emmanuel Macron. La République En Marche (LREM) nu a obţinut controlul asupra niciunei regiuni. Acelaşi rezultat a fost înregistrat şi după primul tur.

A fost prima dată când partidului lui Macon a participat la alegerile regionale, deoarece nu exista în 2015, când au avut loc cele mai recente alegeri.

Primele rezultate în cel de-al doilea tur sugerează că formaţiunile politice tradiţionale de centru-dreapta şi de stânga au câştigat.

În Provenţa, candidatul Adunării Naţionale a poierdut în faţa republicanului Renaud Muselier. După ce au fost numărate majoritatea buletinelor, Muselier avea 10% în faţa lui Thierry Mariani.

Candidaţii de stânga s-au retras din cursă în regiune, pentru a ajuta republicanii să îl învingă pe Mariani.

Le Pen şi-a acuzat rivalii că au format „alianţe nefireşti” pentru a-i bloca ei şi partidului său calea spre putere.

„Au făcut tot posibilul pentru a ne ţine departe şi a ne împiedica să arătăm francezilor capacitatea de a conduce o administraţie regională”, a declarat ea susţinătorilor, potrivit BBC.

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Regiunea Hauts-de-France din jurul Calais era de asemenea văzută drept zonă a Adunării Naţionale, însă a fost câştigată de conservatorul Xavier Bertrand.

„Extrema dreaptă a fost oprită şi am împins-o înapoi semnificativ”, a declarat el după închiderea urnelor.

Partidul preşedintelui Macron fusese deja marginalizat la aceste alegeri după rezultatele slabe înregistrate în urma primului tur. Nici partidul lui Marine Le Pen nu a avut cifre promiţătoare, însă cel puţin ea spera să câştige o regiune, care ar fi fost prima pentru formaţiune şi un imbold pentru alegerile prezidenţiale de primăvara viitoare.

Câştigătorii sunt dreapta tradiţională - candidaţii şi-au menţinut regiunile pe care le controlau deja. Unul dintre ei, fostul ministru Xavier Bertrand, care conduce regiunea Hauts-de-France, este acum, în mod deschis, candidat la prezidenţialele de anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.