Noul premier britanic Boris Johnson se află joi în faţa primului său test la urne, într-un scrutin parţial care ar putea să-i reducă majoritatea parlamentară la doar un vot şi să-i complice astfel strategia cu privire la Brexit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Conservator, aflat la putere, a cărui şefie Johnson a preluat-o săptămâna trecută, ar putea să piardă mandatul din circumscripţia Brecon şi Radnorshire, în Ţara Galilor (vest), în favoarea unui candidat proeuropean.

Acest lucru ar fragiliza noul Guvern, care tocmai a anunţat că-şi dublează bugetul anual alocat pregătirilor unui Brexit fără acord, alocând fonduri suplimentare în valoare de 2,1 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro).

Aceşti bani ar urma să servească ”accelerării pregătirilor la frontieră, susţinerii pregătirilor întreprinderilor şi asigurării aprovizionării cu medicamente esenţaile”, dar şi lansării unei noi campanii de comunicare cu privire la Brexit, a precizat Ministerul Finaţelor.

În total, 6,3 miliarde de lire sterline (6,9 miliarde de euro) urmează să fie alocate în vederea pregătirii Brexitului, dintre care 4,2 miliarde de lire sterline anul acesta.

REDUCEREA NIVELULUI PREVIZIUNILOR CU PRIVIRE LA CREŞTERE

”De când am venit eu la Trezorerie, am pus în turbo pregătirile (...) în vederea unui Brexit fără acord, nu pentru că îl vrem, ci trebuie să fim pregătiţi, pentru că vom pleca la 31 octombrie”, a declarat joi noul ministru al Finanţelor Sajid Javid.

Boris Johnson vrea să renegocieze acordul încheiat de fostul premier Theresa May cu Bruxellesul - ceea ce UE exclude -, însă a anunţat că, în caz contrar, nu va cere o nouă amânare a Brexitului, iar regatul Unit va părăsi UE cu sau fără acord la 31 octombrie.

”Probabilitatea unui Brexit fără acord a crescut pentru participanţii la piaţă”, a notat Banca Angliei, care a tăiat joi previziunile cu privire la creşterea economică ale ţării. Ele scad la 1,3% în 2019 şi 2020, faţă de 1,5% şi, respectiv, 1,6%, la cât erau estimate în mai.

”Acest Guvern ar fi putut să îndepărteze un «no deal» şi să cheltuiască miliarde cu şcolile noastre, spitalele noastre şi cetăţenii noştri”, a denunţat John Mcdonnell, ministrul Finanţelor în Cabinetul din umbră al opoziţiei laburiste, denunţând o ”risipă”.

Opoziţia nu se află doar în rândul Partidului Laburist.

Nume grele ca Philip Hammond, ministrul Finanţelor în fostul Guvern conservator, a avertizat deja că va face totul pentru a bloca un ”no deal”.

Candidata liberal-democrată la Brecon, Jane Dodds, favorită în sondaje, a avertizat împotriva unui plan al unui Brexit ”fără acord”, care i-ar afecta economic pe fermierii galezi.

LIB DEM SAU ”REBOND BORIS”?

Alegerile parţiale de joi au loc în urma destituirii deputatului conservator Chris Davies, declanşată de către alegători - aşa cum permite o procedură introdusă în 2015 de către fostul premier conservator David Cameron.

Alegătorii l-au sancţionat pe Chris Davies în urma condamnării acestuia cu privire la false declaraţii de cheltuieli.

Apreciind că a comis o eroare, Chris Davies se prezintă din nou în alegeri.

Însă, potrivit Institutului Number Cruncher Politics, Partidul Liberal Democrat (Lib Dem) ar urma să obţină o victorie cu 43% din sufragii, urmat de Partidul Conservator (28%), Partidul Brexitului al lui Nigel Farage (20%) şi Partidul Laburist (8%).

Însă, alt sondaj, realizat în Ţara Galilor de Institutul YouGov a prezentat rezultate mult mai neaşteptate - conservatorii ar beneficia de un impuls brusc, interpretat drept un "rebond Boris" potrivit unor analişti.

Circumscripţia Brecon şi Radnorshire a votat în proporţie de 52% în favoarea divorţului cu UE în referendumul Brexitului în 2016. Johnson este unul dintre marii artizani ai acestei victorii.

El s-a dus în circumscripţie marţi, pentru a se întâlni cu Chris Davies. El i-a îndemnat pe alegători să nu se predea Partidului Brexitului, formaţiunea populistă care a capitalizat pe seama impasului Brexitului şi a obţinut o victorie în alegerile europene.

”Partidul Brexitului nu poate să aplice Brexitul, numai conservatorii pot”, a declarat Boris Johnson, apreciind totodată că liberal-democraţii ”vor face tot ceea ce pot pentru a opri Brexitul”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.