Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak înfruntă joi trei alegeri parţiale dificile şi cu valoare de test în vederea alegerilor legislative din 2024, ale căror rezultate vor da tonul scrutinului de anul viitor atât majorităţii, cât şi opoziţiei laburiste, care poate reveni la numărul 10 pe Downing Street, relatează RFI şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tip de scrutin mobilizează în general puţin alegătorii, în pofida unei mize importante - trei mandate de deputat în circumscripţii considerate bastioane conservatoare.

Având în vedere sondajele catastrofale pentru conservatori, după 13 ani de putere, toate cele trei mandate sunt susceptibile să revină opoziţiei.

În joc este mandatul din circumscripţia din Londra a fostului premier Boris Johnson, care a demisionat cu zgomot din Parlament, din cauza ”partygate”, scandalul petrecerilor cu alcool la Downing Street în timpul carantinei împotriva pandemiei covid-19.

”Eu nu l-am văzut niciodată pe Boris Johnson. El locuieşte într-o casă mare la Belgravia, unul dintre cele mai bogate cartiere din Londra”, declară un locuitor din Uxbridge.

La ultimele alegeri, acest pensionar a votat cu Boris Johnson, însă de această dată va vota cu un partid independent, potrivit RFI.

Potrivit pensionarului, conservatorii nu sunt niciodată prezenţi, în timp ce laburiştii sunt vizibili în circumscripţie.

La Uxbridge este pentru prima oară - de 22 de ani - când laburiştii au o şansă în acest oraş cu 60 000 de locuitori.

La South Ruislip, în vestul Londrei, laburiştii de asemenea bine plasaţi să obţină o victorie, chiar dacă au de suferit din cauza nepopularităţii unei viitoare lărgiri a unei taxe impuse vehiculelor poluante, decisă de către primarul din cadrul Partidului Laburist (Labour, centru-dreapta).

Laburiştii speră să obţină o victorie şi la Selby and Ainsty, o circumscripţie din Yorkshire, în nordul Angliei, al cărei deputat Nigel Adams a demisionat în semn de solidaritate cu Boris Johnson, al cărui aliat este.

În sud-vestul Angliei, la Somerton and Frome, Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem, centru) pare cel mai bine plasat să-l înlocuiască pe David Warburton, o victimă a consumului de cocaină.

Trei înfrângeri ar constitui o palmă pentru Rishi Sunak, în vârstă de 43 de ani, care a ajuns la Downing Street în octombrie, după plecarea forţată a lui Boris Johnson, din cauza scandalurilor, şi a efemerei Liz Truss, debarcată rapid după ce a provocat o panică financiară printr-o scădere a impozitelor nefinanţată.

Fostul bancher de afaceri a părut să aducă la început un sentiment de stabilitate şi profesionalism, însă s-au adunat rapid nori.

Rishi Sunak repetă într-una că lucrează la priorităţile sale - reducerea inflaţiei, dispariţia cozilor de aşteptare la spital şi lupta împotriva imigraţiei ielgale.

Însă rezultatele se lasă aşteptate, iar cota sa de popularitate a căzut, săptămâna aceasta, la cel mai slab nivel de când conduce Guvernul - 65% dingtre britanici au o opinie defavorabilă, potrivit Institutului YouGov.

Cel mai popular ministru al său, Ben Wallace, la Apărrare, a anunţat săptămâna trecută că se alătură celor aproximativ 50 de deputaţi care nu vor să candideze pentru a-şi păstra postul - consolidând astfel ideea unei înfrângeri anunţate în alegerile legislative prevăzute la sfârşitul lui 2024.

Ben Wallace vrea să plece din Guvern la următoarea remaniere, preconizată în septembrie.

Rishi Sunak şi-ar putea însă înnoi echipa încă de săptămâna aceasta, pentru a lua iniţiativa după scrutinele de joi, a sugerat Ben Wallace.

Partidul Laburist - creditat favorit în sondaje - se pregăteşte să revină la putere sub conducerea lui Keir Starmer, care şi-a recentrat formaţiunea, după mandatul de stânga al lui Jeremy Corbyn.

Keir Starmer, care a venit un promotor al responsabilităţii bugetare, şi-a înfuriat o parte a partidului, săptămâna aceasta, după ce s-a opus acordării unor ajutoare sociale mai mari familiilor numeroase.

Considerat prea puţin charismatic, el este judecat defavorabil de către o majoritate a britanicilor.

Secţiile de votare se închis la ora locală 22.00 (vineri, 0.00, ora României),l iar rezultatele urmează să fie anunţate vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.