Partidul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro este pe cale să obţină o victorie zdrobitoare la alegerile legislative şi regionale de duminică, marcate de reţinerea a 70 de persoane şi de boicotul majorităţii opoziţiei, la zece luni după un scrutin prezidenţial despre care aceasta susţine că a fost marcat de fraude. Secţiile de votare s-au închis seara, iar venezuelenii aşteaptă acum rezultatele, care ar trebui să ofere partidului lui Nicolas Maduro o majoritate absolută în Adunarea Naţională şi aproape toate administraţiile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre cele 70 de persoane reţinute înainte de scrutin se numără Juan Pablo Guanipa, un lider al opoziţiei apropiat de lidera Maria Corina Machado, care a fost reţinut vineri şi acuzat de apartenenţă la o „reţea teroristă” care urmăreşte să „saboteze” alegerile de duminică. 

Guvernul, care denunţă în mod regulat comploturi, reale sau imaginare, a suspendat luni şi zborurile din Columbia, denunţând infiltrarea de „mercenari”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Peste 400 000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în cursul zilei. Tulburările post-electorale de după alegerile prezidenţiale din 28 iulie s-au soldat cu 28 de morţi şi 2 400 de arestări. Doar 1 900 de persoane au fost eliberate de atunci. „Am reuşit să organizăm alegerile fără incidente şi am reuşit să învingem violenţele”, s-a felicitat Maduro.

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 28 iulie, secţiile de votare au fost slab frecventate, au observat jurnaliştii AFP din Caracas şi din provincie. Potrivit unui sondaj Delphos, prezenţa la vot ar trebui să fie de aproximativ 16 % din cele 21 de milioane de alegători. Majoritatea acestora ar fi susţinători ai guvernului.

„Vom avea o hartă foarte roşie”, prezice Jesus Castillo, director al firmei de consultanţă Polianalitica. Potrivit mai multor analişti, opoziţia este în măsură să câştige doar două din cele 24 de state: Zulia, statul petrolier, şi Nueva Sparta, insula Margarita. „Când adversarul se retrage de pe teren, noi mergem înainte şi ocupăm terenul”, s-a felicitat preşedintele Maduro după ce şi-a exprimat votul, referindu-se la boicotul unei mari părţi a opoziţiei.

„Ceea ce lumea a văzut astăzi este (...) o declaraţie tăcută, dar puternică, că dorinţa de schimbare, demnitate şi viitor rămâne intactă”, a scris pe reţelele de socializare, din exil, Edmundo Gonzalez Urrutia, care îşi revendică victoria în alegerile prezidenţiale din iulie.

Reprezentanţi pentru Essequibo

Guvernul a revizuit circumscripţiile electorale pentru a alege un guvernator şi opt deputaţi pentru Essequibo, o regiune bogată în petrol pe care Caracasul o dispută cu Guyana într-un diferend care datează din perioada colonială.

Votul a avut loc într-o microcircumscripţie de 21 000 de alegători la graniţa cu Guyana. Nu există secţii de votare în teritoriul de 160 000 km2 administrat de Georgetown.

Preşedintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat miercuri pentru AFP că aceasta este „o ameninţare”, în timp ce Ministerul Apărării din Guyana a declarat că îşi intensifică prezenţa la frontieră. „Irfaan Ali, preşedintele Guyanei (...) mai devreme sau mai târziu va trebui să se aşeze la masă cu mine pentru a discuta şi a accepta suveranitatea Venezuelei”, a declarat duminică Maduro, promiţând să «recupereze» Essequibo «pentru popor».

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.