Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Recep Erdogan, contestă rezultatele preliminare anunţate de presa de stat din Turcia şi susţine că a partidul său are propria numărătoare, care arată că el este în frunte, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele preliminare raportate de agenţia de ştiri de stat Anadolu arătau că preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl devansează pe Kemal Kilicdaroglu cu aproape 10 procente după numărarea a 50 la sută dintre voturi, dar liderii opoziţiei resping aceste cifre.

"Suntem în faţă", a declarat Kilicdaroglu într-o postare pe Twitter, primul său comentariu de la publicarea rezultatelor preliminare.

Partidul său, CHP, a a împărtăşit tweet-ul lui Kilicdaroglu comentând, la rândul său: "Suntem în prezent în frunte".

Potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu, pe care opoziţia o acuză că a publicat deliberat rezultatele pentru a-l arăta pe preşedintele în exerciţiu în frunte, situaţia la numărarea a aproape 53% din voturi este:



Erdoğan: 51,8%.

Kılıçdaroğlu: 42,3%.

Ogan: 5,3%.

Cu toate acestea, agenţia privată de ştiri Anka îl are deja pe Kılıçdaroğlu în frunte, cu puţin mai puţin din voturi numărate. Partidul său CHP a declarat că, potrivit datelor sale, el este în frunte şi este pe cale să depăşească pragul de 50% evitând un al doilea tur de scrutin, relatează The Guardian.

În acest timp, susţinătorii lui Recep Tayyip Erdoğan şi ai partidului său de guvernământ AKP s-au adunat pentru a aplauda în faţa sediului din Istanbul, în timp ce primele rezultate îl arătau pe acesta în frunte.

Analiştii au declarat că diferenţa dintre Erdoğan şi rivalul său, candidatul opoziţiei unite Kemal Kılıçdaroğlu, ar trebui să continue să se reducă pe măsură ce se numără voturile.

La rândul lor, candidaţii de opoziţie Mansur Yavaş şi Ekrem İmamoğlu au ţinut o conferinţă de presă în capitala turcă, Ankara, atacând agenţia de ştiri de stat Anadolu pentru că, potrivit lor, a difuzat rezultate distorsionate. Opoziţia acuză Anadolu că a difuzat mai întâi voturile numărate ale AKP, prezentând o imagine deformată a rezultatului general, şi susţin că alianţa lor este în frunte.

Cel mai mare partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), desfăşoară o numărătoare paralelă prin plasarea propriilor observatori la fiecare urnă de vot şi prin fotografierea fiecărui buletin de vot pe măsură ce este numărat.

"Conform rezultatelor noastre, cu 23,87% din voturi numărate, Kemal Kılıçdaroğlu este în frunte", a declarat Yavaş, care este şi primarul Ankarei, adăugând: "Aceste date provin din toată Turcia şi pot spune că suntem în faţă în Istanbul şi Ankara".

İmamoğlu, a cărui alegere ca primar al Istanbulului în 2019 a fost o cursă strânsă, în cele din urmă contestată de Erdoğan şi reluată înainte de a fi declarat câştigător a doua oară, şi-a îndreptat, de asemenea, furia împotriva Anadolu. "Din nefericire, ne confruntăm în continuare cu scena pe care o vedem la fiecare scrutin. Încă un caz al Agenţiei Anadolu, reputaţia ei este sub zero", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.