Preşedintele ales american Joe Biden readuce la putere cadre ale administraţiei Obama, o garanţie a revenirii în posturi a unor funcţionari de carieră, respectându-şi astfel promisiunea unui Guvern deschis femeilor şi minorităţilor, în pofida faptului că bilanţul unora dintre candidaţi îi face pe unii democraţi progresişti să scrâşnească din dinţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UN AL DOILEA GUVERN OBAMA

Mai mulţi membri ai Cabinetului Biden sunt apropiaţi ai fostului vicepreşedinte şi foste cadre din administraţia lui Barack Obama.

Antony Blinken, viitorul şef al diplomaţiei, este un vechi consilier al preşedintelui ales şi era adjunctul secretarului de Stat în timpul lui Obama.

Jake Sullivan, numit consilier în probleme de securitate naţională, este de asemenea un apropiat al lui Biden şi a lucrat la Departamentul de Stat în timpul lui Hillary Clinton. El a participat, de asemenea, la campaniile lui Obama şi Clinton.

John Kerry, fostul secretar de Stat al lui Barack Obama (2013-2017), este un nume democrat cu greutate. La vârsta de 76 de ani, acest veteran decorat al Războiului din Vietnam, senator timp de 30 de ani, a purtat unele dintre cele mai importante misiuni diplomatice americane. El revine ca emisar special în lupta împotriva modificărilor climatice, un subiect pe care-l cunoaşte bine, pentru că a negociat Acordul de la Paris din 2015.

Alejandro Mayorkas la Departamentul Securităţii Interne, Linda Thomas-Greenfield ambasadoare la ONU, Avril Haines la conducerea serviciilor de informaţii - toţi au lucrat în administraţia Obama.

”MLAŞTINA” DE LA WASHINGTON

Ei sunt susţinători ai multilateralismului, cunosc arcanele puterii, ale casei Albe şi Congresului şi reprezintă ”mlaştina” urâtă a lui Donald Trump - adică sunt funcţionari care au făcut carieră la Washington.

Antony Blinken a fost membru al Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) în timpul lui Bill Clinton şi Barack Obama. El a lucrat la Comisia Afacerilor Externe din Senat în acelaşi timp cu Joe Biden şi a colaborat cu centrul de reflecţie Center for Strategic and International Studies (CSIS), cu sediul la Washington.

Jake Sullivan a trecut pe la Casa Albă şi pe la Departamentul de Stat, a fostmembru al echipei senatoarei democrate din Minnesota Amy Klobuchar, a colaborat cu pestigiosul cabinet de avocatură Faegre&Benson şi a lucrat la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională de la Washington.

FEMEI ŞI MINORITĂŢI

Aleasa democrată progresistă Ayanna Pressley a salutat ”un guvern la fel de divers ca naţiunea”, din care fac parte în posturi prestigioase femei şi membri ai minorităţilor.

Janet Yellen, prima femeie care a prezidat Banca centrală americană (Fed), urmează să devină, la vârsta de 74 de ani, prima femeie secretar de al Trezoreriei Statelor Unite.

Nominalizarea lui Avril Haines, în vârstă de 51 de ani, ca directoare a serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) este istorică. Acest post, înfiinţat în 2002 pentru a coordona diversele agenţii federale active în acest domeniu, a fost ocupat numai de bărbaţi până acum.

Michèle Flournoy ar urma să devină prima femeie secretar al Apărării americane. O expertă în afaceri de apărare, ea este foarte respectată la Pentagon, unde a fost numărul trei în timpul lui Obama.

Afroamericana Linda Thomas-Greenfield, o diplomată cu experienţă, în vârstă de 68 de ani, care a fost adjuncta secretarului de Stat însărcinată cu Africa urmează să devină ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Alejandro Mayorkas, care s-a născut în urmă cu 61 de ani la Havana, va fi primul hispanic care va conduce Departamentul Securităţii Interne, care supervizează problemele imigraţiei.

INSUFICIENT DE PROGRESIST?

Preşedintele ales a recurs puternic la contingentul democraţilor de centru, dintre care unii au fost criticaţi de aripa de stânga a Partidului Democrat.

Progresişti l-au atacat pe Antony Blinken, care a pledat în favoarea unei intervenţii militare americane în Siria şi care a apărat Arabia Saudită la începutul intervenţiei sale militare împotriva rebelilor huthi în Yemen.

Ei o dezaprobă, de asemenea, pe Michèle Flournoy, pe care o suspectează de legături cu întreprinderi care lucrează în sectorul apărării, printr-un cabinet de consiliere pe care l-a înfiinţat împreună cu Antony Blinken.

De asemenea, organizaţia pacifistă Codepink o are în vizor pe Avril Haines - o fostă angajată CIA, supranumită ”regina dronelor” -, din cauză că a ”ajutat la forjarea politicii dronelor a lui Obama, care a ucis civili în întreaga lume”.

Prin faptul că a ales moderaţi, Joe Biden ar putea mai ales să încerce să evite obstacolul confirmării în Senat, în care republicanii ar putea să-şi menţină majoritatea, în cazul în care democraţii nu obţin victorii în două alegeri parţiale prevăzute în ianuarie în Georgia. El ar putea să nominalizeze în Guvernul său un republican, în speranţa unirii naţiunii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.