Un avion de pasageri a pierdut o parte din fuselaj în aer, fiind nevoit să aterizeze de urgenţă în statul american Oregon. Avionul Boeing 737 Max 9 al companiei Alaska Airlines a făcut cale întoarsă după 35 de minute de zbor spre California, după ce o secţiune exterioară, inclusiv un geam, s-a desprins vineri, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La bord se aflau 177 de pasageri şi membri ai echipajului şi a aterizat în siguranţă în Portland.

Compania aeriană a declarat că va bloca temporar la sol toate cele 65 de aeronave 737 Max 9 ale sale pentru a efectua inspecţii.

Boeing a declarat că a fost la curent cu incidentul şi că "lucrează pentru a aduna mai multe informaţii".

Autoritatea Aviaţiei Civile din Marea Britanie a declarat pentru BBC că "monitorizează situaţia foarte atent".

Evan Smith, unul dintre cei 171 de pasageri aflaţi la bord, a declarat: "A fost o bubuitură foarte puternică spre partea din stânga spate a avionului - şi toate măştile de aer au căzut".

"Au spus că era un copil în acel rând căruia i-a fost aspirată cămaşa de pe el şi a fost scos din avion, iar mama lui îl ţinea pentru a se asigura că nu-l aspiră şi pe el". 

O pasageră, Elizabeth Lee, a adăugat: "O parte a avionului lipsea şi vântul era extrem de puternic. dar toţi erau la locurile lor şi aveau centura pusă".

Jessica Montoia a descris zborul ca fiind o "călătorie din iad", adăugând că vântul a smuls un telefon din mâna unui bărbat.

La anunţul privind oprirea la sol a celor 65 de avioane, Ben Minicucci, CEO al Alaska Airlines, a declarat: "Fiecare aeronavă va fi repusă în funcţiune numai după ce va fi finalizată întreţinerea completă şi inspecţiile de siguranţă".

Aeronava spre Ontario, California, ajunsese la 4.876 metri când a început coborârea de urgenţă, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Imaginile trimise către agenţiile de presă arată cerul în noapte vizibil prin golul din fuselaj, fiind observate şi materiale izolatoare şi alte resturi.

"Inima mea este alături de cei care au fost în acest avion - îmi pare foarte rău pentru ceea ce aţi trăit", a declarat Minicucci. "Sunt atât de recunoscător pentru răspunsul piloţilor noştri şi al însoţitorilor de bord".

Într-o înregistrare, pilotul poate fi auzit vorbind cu controlul traficului aerian, solicitând o deviere.

"Suntem o urgenţă", a spus ea. "Suntem depresurizaţi, chiar trebuie să ne întoarcem".

Potrivit fotografiilor, zona afectată se afla în treimea din spate a avionului, în spatele aripii şi a motoarelor.

Boeing 737 Max a fost descris ca fiind "cel mai inspectat avion de transport din istorie" după o serie de probleme de siguranţă.

Max a fost oprit la sol în martie 2019 pentru un an şi jumătate, după ce două exemplare de acest tip s-au prăbuşit în circumstanţe similare, ucigându-i pe cei aflaţi la bord.

Mai recent, Boeing a declarat că va creşte ritmul livrărilor de 737 Max după ce a rezolvat o eroare de aprovizionare care a necesitat efectuarea unor inspecţii îndelungate ale noilor avioane şi ale stocurilor sale, a relatat agenţia de ştiri Reuters.

Aproximativ 1.300 de avioane 737 Max au fost livrate clienţilor, arată datele Boeing.

Luna trecută, FAA a îndemnat companiile aeriene să inspecteze modelele Max pentru un posibil şurub slăbit în sistemele de control de la cârmă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.