Şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională, l-a miercuri acuzat pe rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, de ”crime de război” în urma unor tiruri de rachetă, marţi seara, asupra Tripoli, solate cu cel puţin trei morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata Naţională Libiană (ANL) autoproclamată a mareşalului Haftar, a dezminţit că se află la originea tirurilor, aruncând vina pe ”miliţiile teroriste care controlează capitala”.

Fayez al-Sarraj s-a dus în noaptea de marţi spre miercuri în cartierele Abu Slim şi Al-Antissar, în sudul Tripoli, cele mai afectate de tiruri de rachete, soldate cu moartea a două femei şi unui bărbat şi 11 răniţi, potrivit salvării.

La faţa locului, al-Sarraj a denunţat ”sălbăticia şi barbaria” mareşalului Haftar, pe care l-a catalogat drept un ”criminal de război”, într-o înregistrare video publicată de serviciul său de presă.

”Noi vom prezenta mâine (joi) toate documentele Curţii Penale Internaţionale (CPOI) cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a anunţat el.

Fayez al-Sarraj a apreciat că este ”responsabilitatea juridică şi umanitară a Consiliului de Securitate al ONU şi comunităţii internaţionale să-l tragă răspundere pe acest criminal de faptele sale”.

”Comanmdamentul general” al ANL a acuzat, la rândul său, într-un comunicat ”miliţii teroriste care deţin controlul asupra capitalei că trag orbeşte rachete de tip Grad şi obuze” asupra capitalei, denunţând ”acte teroriste”.

Cel puţin şapte explozii puternice au zguduit centrul Tripoli marţi seara, către ora locală 21.30 (22.30, ora României), potrivit unor jurnalişti AFP.

Coloane de fum s-au ridicat imediat după aceea deasupra cartierului Abu Slim, potrivit unor martori.

Procuroarea CPI Fatou Bensoudau a avertizat marţi că ”nu va ezita” să-şi lărgească anchetele cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Libia.

”Nimeni nu trebuie să se îndoiască de hotărârea mea în această privinţă”, a subliniat procurorul CPI, la sediul Curţii, la Haga, citată într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.