Nave care transportă 332 de tone de alimente pentru Gaza au părăsit sâmbătă portul Larnaca din Cipru. Convoiul va ajunge în enclava asediată la începutul săptămânii viitoare, au declarat autorităţile, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este al doilea transport din această lună, după ce Israelul a relaxat blocada navală de 17 ani asupra Fâşiei Gaza pentru a permite intrarea ajutoarelor venite din Cipru, furnizate de organizaţia caritabilă americană World Central Kitchen (WCK) pentru palestinienii înfometaţi.

Ajutoarele vor fi transportate în Gaza cu o navă cargo şi o barjă remorcată de o navă de salvare, împreună cu un remorcher care transportă o echipă de sprijin. Călătoria va dura aproximativ 60 de ore, a declarat un oficial cipriot pentru Reuters.

Autorităţile cipriote au stabilit, în cooperare cu Israelul, un coridor maritim pentru a facilita sosirea încărcăturilor verificate în prealabil care ajung direct în Gaza.

WCK, care activează în Gaza de mai multe luni, a organizat misiunea împreună cu organizaţia caritabilă Open Arms din Spania, cu finanţare în principal din Emiratele Arabe Unite şi cu sprijin din partea autorităţilor cipriote.

În cadrul primei sale misiuni, la începutul lunii martie, WCK a construit un debarcader improvizat din dărâmături pentru a descărca aproape 200 de tone de alimente în enclavă, care nu dispune de nicio facilitate portuară. Convoiul de sâmbătă include două stivuitoare şi o macara pentru a ajuta la viitoarele livrări maritime, precum şi o echipă care să opereze macaraua.

Separat, Statele Unite intenţionează să construiască un dig plutitor în largul Gaza pentru a primi ajutoare. Obiectivul de finalizare este 1 mai, dar ar putea fi gata până în jurul datei de 15 aprilie, a declarat vineri preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând şedinţe de informare cu oficiali americani.

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că foametea este iminentă în nordul Fâşiei Gaza, unde 300.000 de persoane sunt blocate de lupte. Mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane de locuitori din Gaza s-ar putea confrunta cu foametea până în iulie.

Agenţiile umanitare spun că alimentele livrate pe mare în Gaza, deşi sunt binevenite, nu pot satisface nevoile oamenilor şi au cerut Israelului să permită ca mai multe ajutoare să ajungă pe uscat.

Oficialii ONU au acuzat Israelul că blochează livrările umanitare către Gaza. Oficialii israelieni resping aceste acuzaţii şi spun că livrarea ajutoarelor intrate pe teritoriu este responsabilitatea ONU şi a agenţiilor umanitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.