Agricultori germani furioşi din cauza unei reduceri a avantajelor fiscale care le sunt destinate au blocat luni numeroase drumuri în Germania, lansând astfel o serie de greve şi mobilizări de care se teme Guvernul lui Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste acţiuni - la apelul Uniunii Agricultorilor Germani (DBV) - sunt generalizate înăuntrul şi în zona marilor oraşe germane în prima zi a unei contestări sociale care urmează să dureze până lunea viitoare.

Autorităţile au semnalat perturbări puternice ale traficului rutier în aproape toate landurile, din Baden-Württemberg şi Bavaria în sud ,până în Renania de Nord Westfalia, cel mai populat land german, şi până în nord,

Ambuteiaje de camioane au fost semnalate la frontiera dintre Germania şi Polonia, Cehia şi Franţa.

 

Convoiae zgomotoase de tractoare au intrat în Munchen, în sud, Hamburg, Bremen, în nord, sau Loln, în vest, paralizând în parte traficul rutier.

La Berlin, peste 500 de utilaje au luat poziţie în centrul capitalei, în apropiere de Poarta Brandenburg, potrivit poliţiei.

”Pur şi simplu nu câştigăm suficienţi bani cu produsele noastre şi muncim 365 de zile pe an”, declară AFP o producătoare de lactate dintr-o regiune vecină Berlinului, Jenny Zerbin, în vârstă de 34 de ani, venită să protesteze în capitală.

FURIE PURĂ

Furia agricultorilor s-a inflamat în decembrie, după ce Guvernul a decis să reducă subvenţiile în acest sector, din cauza unei chemări la ordine a judecătorilor constituţionali cu privire la regulile bugetare stricte ale Germaniei.

Sebastian Schumann, în vârstă de 33 de ai, declară că a simţit o ”furie pură”.

”Trebuie să vezi un pic mai departe de vârful nasului. Care sunt consecinţele? Preţul alimentelor creşte, totul se scumpeşte”, declară acest lucrător agricol din vest.

Într-o Germania ameninţată de o recesiune, din cauza unor dificultăţi în sectorul industrial, afectat de costurile energiei, măsurile de austeritate la care este obligat Guvernul german sunt primite rău.

Perturbărilor cauzate de către agrocultori urmează să li se alăture - începând de miercuri - trei zile de grevă ale transporturilor feroviare, la apelul unui sindicat al lucrătorilor feroviari, care consideră insuficiente propuneri ale operatorului public Deutsche Bahn (DB) cu privire la program şi salariu.

Guvernul SPD-Verzi-FDP al Scholz - care se confruntă cu un nivel-record al impopularităţii - şi-a ”îndulcit” săptămâna trecută planurile cu privire la sectorul agricol - avantajul fiscal acordat la cantitatea de motorină consumată urmează să fie desfiinţat treptat, până în 2026 şi nu dintr-o dată.

Avantajul privind taxa pe maşini în silvicultură şi agricultură urmează să fie menţinut.

Însă agricultorii consideră insuficient acest compromis, iar acţiunea lor este susţinută de către opoziţia conservatoare.

ACŢIUNI ”DISPROPORŢIONATE”

Ministrul Finanţelor Christian Lindner respinge drept ”disproporţionate” protestele unui sector pe care-l consideră  ”extrem de subvenţionat”.

”Noi ne exercităm dreptul fundamental de a informa societatea şi clasa politică de faptul că Germania are nevoie de un sector agricol competitiv”, i-a replicat, în revista Stern, preşedintele DBV Joachim Rukwied.

”Dacă agricultorii mor, ţara moare!”. ”Noi nu ne batem pentru săptămâna (de muncă) de patru zile sau doi euro în plus. Noi luptăm pentru existenţa noastră”. ”Fără noi, farfuriile rămân goale”, scria pe pancarte ale manifestanţilor la Berlin.

Ministrul de Interne Nancy Faeser avertizează luni, în ziarul Rheinische Post, că ”trebuie să pornim de la principiul că extremiştii de dreapta se infiltrează la manifestaţii”, pentru ”a ataca statul şi a-i defăima pe anumiţi lideri politici”.

La adunarea de luni de la Berlin, jurnalişti AFP au remarcat simboluri ale extremei drepte şi câteva steaguri ale AfD (extremă dreapta).

Joi seara, aproximativ 30 de agriculturi ”încinşi” l-au atacat pe ministrul Economiei Robert Habeck, îmiedicând un feribot la bordul căruia se afla să acosteze, cu care venea din concediu la Hallig Hooge, o insulă de la Marea Nordului.

Acest incident a şocat o mare parte a clasei politice şi a fost condamnat de Uniunea Agricultorilor Germani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.