Agenţia pentru climă a ONU a publicat sâmbătă un proiect actualizat al unui acord final propus pentru summitul COP27, concretizând unele părţi cheie ale acordului pe care ţările fac eforturi să le stabilească, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul, care formează acordul politic general pentru COP27, ar avea nevoie de aprobarea celor aproape 200 de ţări la summitul climatic din Egipt.

Negociatorii vor petrece următoarele ore studiind textele şi vor decide dacă le pot susţine. Aşa-numita ”decizie cuprinzătoare” se află alături de o serie de alte acorduri care vor face încă obiectul unor negocieri intense, la o zi după încheierea summitului.

Proiectul conţine doar un text parţial cu privire la problema controversată a plăţilor ”pierderilor şi daunelor” către ţările afectate de dezastre cauzate de climă. Acesta lasă un substituent în secţiunea pentru aranjamentele de finanţare privind pierderile şi daunele, unde textul ar putea fi adăugat ulterior, dacă ţările vor ajunge la un acord.

În conformitate cu iteraţiile anterioare, proiectul nu conţine o referinţă solicitată de India şi de alte delegaţii pentru eliminarea treptată a utilizării ”tuturor combustibililor fosili”.

În schimb, proiectul se referă doar la o reducere treptată a folosirii cărbunelui, aşa cum sa convenit la summitul de anul trecut.

În încercarea de a reduce decalajul dintre angajamentele actuale în materie de climă şi reducerile mult mai profunde necesare pentru a preveni schimbările climatice dezastruoase, proiectul solicită ţărilor care încă nu au făcut acest lucru să îşi actualizeze obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030 până la sfârşitul anului 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.