Ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat joi guvernul sud-african că a livrat arme şi muniţii unei nave de marfă ruse supuse sancţiunilor, la sfârşitul anului trecut, a scris presa locală, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Printre lucrurile pe care le-am remarcat a fost andocarea navei de marfă în baza navală din Simon's Town între 6 şi 8 decembrie 2022, care suntem convinşi că a fost încărcată cu arme şi muniţii din Simon's Town în timp ce se întorcea în Rusia. ”, a declarat ambasadorul Reuben Brigety II presei locale, inclusiv News24.com.

„Suntem convinşi că armele au fost încărcate pe acea navă”, a mai spus ambasadorul, care a dat asigurări privind acurateţea informaţiei, într-un videoclip publicat de Newzroom Afrika, un canal de ştiri local care a fost prezent la briefing.

„Înarmarea ruşilor este extrem de gravă şi nu considerăm că această problemă este rezolvată şi ne-am dori ca Africa de Sud să înceapă să-şi pună în aplicare politica de nealiniere”, a spus el, potrivit ambelor instituţii de presă.

Prezenţa misterioasei nave de marfă „Lady R” a provocat speculaţii semnificative când a acostat la baza navală din Simon's Town, lângă Cape Town, în decembrie anul trecut. Navele de marfă acostează de obicei în portul civil din Cape Town, nu la baza navală.

La acea vreme, parlamentarul de opoziţie şi ministrul din umbră al Apărării, Kobus Marais, a declarat că mărfuri au fost descărcate de pe navă şi încărcate pe navă în timpul nopţii şi a cerut răspunsuri de la guvern.

Biroul Trezorerieei SUA pentru Controlul Activelor Străine a adăugat Lady R pe lista sa de sancţiuni în mai anul trecut pentru presupuse transporturi de arme, împreună cu o serie de alte nave de marfă sub pavilion rusesc.

Preşedinţia sud-africană a calificat acuzaţiile explozive drept „dezamăgitoare” şi a avertizat că remarcile „subminează spiritul de cooperare şi parteneriat” dintre oficialii guvernului SUA şi Africa de Sud care au discutat această problemă.

Biroul preşedintelui Cyril Ramaphosa a transmis joi seară că nu au fost furnizate dovezi care să susţină aceste acuzaţii şi că guvernul intenţionează să deruleze o anchetă independentă în această chestiune.

„În angajamentele recente dintre delegaţia sud-africană şi oficialii americani, s-a discutat chestiunea Lady R şi s-a convenit că o investigaţie va fi lăsată să îşi continue cursul şi că serviciile de informaţii americane vor furniza orice dovezi au”, se arată în declaraţie. .

CNN l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vincent Magwenya, de ce este necesară o anchetă pentru evenimentele de la propria bază navală a Africii de Sud.

„Serviciile de informaţii americane au spus că au dovezi pe care ni le vor furniza doar printr-o investigaţie sau o anchetă credibilă”. Luăm în serios acuzaţiile şi dorim să avem o voce independentă credibilă care să stabilească faptele reale”, a spus el.

„În caz contrar, riscăm o serie de acuzaţii şi replici de negare, care nu vor fi de ajutor în contextul relaţiilor noastre bilaterale”, a mai spus el.

Este neobişnuit ca un ambasador al SUA în Africa de Sud să lanseze astfel de acuzaţii publice împotriva guvernului.

Guvernul sud-african a fost criticat intens pentru poziţia sa faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia şi s-a abţinut în mod constant la voturile de condamnare a Rusiei în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

În timp ce conducerea Africii de Sud a declarat în mod repetat că este neutră în conflict şi a cerut frecvent o soluţionare negociată, acţiunile sale au atras tot mai mult atenţia puterilor occidentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.