Europenii şi britanicii se află în faţa unei mari pagini albe, pe care vor trebui să înceapă să traseze contururile viitoarei lor relaţii, acum, după ce s-au înţeles asupra divorţului lor, scrie AFP, care prezintă imensul şantier al viitoarei relaţii între Londra şi Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UN CALENDAR?

Acordul asupra modalităţilor divorţului este necesar să fie validat la summitul european de la 15 decembrie, la Bruxelles, de către şefii de stat şi de guverne ai UE, ceea ce va deschide calea unei a doua faze de negocieri.

O discuţie pe tema unei eventuale perioade de tranziţie, aşa cum cere premierul britanic Theresa May, ar putea apoi să înceapă încă de la începutul anului viitor, a declarat negociatorul şef al Comisiei Euripene (CE) însărcinat cu Brexitul Michel Barnier.

Negocierile cu privire la viitoarea relaţie vor începe ”un pic mai târziu”, a adăugat el.

PERIOADĂ DE TRANZIŢIE?

Această tranziţie va fi ”scurtă şi încadrată”, a precizat Barnier.

May a propus o durată de doi ani, începând de la data prevăzută a plecării britanice, 29 martie 2019.

”Vom fi pregătiţi să discutăm despre asta, dar, evident, avem condiţiile noastre”, a declarat vineri preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Tusk a cerut ca Londra să respecte, în această perioadă, atât ansamblul legilor europene, cât şi angajamentele financiare pe care Londra şi le-a asumat, dar şi justiţia UE.

Deciziile vor fi luate în 27, fără Regatul Unit.

CE TIP DE ACORD?

Michel Barnier a declarat vineri că, date fiind ”liniile roşii” stabilite de Regatul Unit, care nu vrea să rămână în piaţa unică europeană şi în Uniunea Valamă, UE va lucra la un acord de liber-schimb asemănător celui încheiat recent cu Canada, CETA.

Încheierea unui asemenea acord ar schimba în mod radical relaţiile dintre Londra şi continent, CETA fiind departe de a fi atât de avansat ca apartenenţa la UE sau chiar ca un acord de asociaere a unei ţări ca Norvegia, citat ca exemplu de către Barnier.

Norvegia face parte din Spaţiul Economic European (EEE), ceea ce-i permite să participe la piaţa comună, dar şi în anumite programe UE sau la spaţiul Schengen.

”Avem nevoie de mai multă claritate cu privire la modul în care vede Regatul Unit relaţiile noastre viitoare”, a avertizat Tusk.

”În ceea ce ne priveşte, noi suntem gata să începem să pregătim un parteneriat strâns în comerţ, dar şi în lupta împotriva terorismului şi criminalităţii internaţionale, cât şi în (domeniile) securităţii, apărării şi politicii externe”, a anunţat el.

În cazul unui eşec total al negocierilor - ceea ce pare improbabil -, relaţiile comerciale între UE şi Londra vor fi regizate doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

CINE VA NEGOCIA?

Echipa negociatorului şef al Comisiei Michel Barnier, care s-a ocupat de prima fază a negocierilor, ar urma, în principiu, să-şi păstreze leadershipul.

Însă trupele Direcţiei Generale a Comerţului, care lucrează zilnic la încheierea unor acorduri comerciale ale UE - spre exemplu cu Canada sau Japonia - ar putea să i se asocieze.

”Va trebui să ni se spună ce să facem, când să începem să delimităm bătaia viitorului acord comercial”, a declarat marţi comisarul european însărcinat cu Comerţul Cecilia Malmström.

”Va trebui să ne aşezăm la masă cu echipa extrem de competentă a lui Michel Barnier”, pentru a discuta, a spus ea.

CUM SE ANUNŢĂ DISCUŢIILE?

”Viitoarele etape vor fi, evident, foarte dificile”, a avertizat deja Michel Barnier.

”Nu toată lumea a înţeles încă bine faptul că există puncte care nu vor fi negociabile: integritatea pieţei unice nu va fi negociabilă, cele patru libertăţi (şi anume libertatea de circulaţie a bunurilor, a capitalurilor, a serviciilor şi a persoanelor) nu vor fi negociabile, autonomia în luările noastre de decizii nu va fi negociabilă”, a insistat el.

Potrivit unei surse europene, UE este împărţită între cei care vor ”să-i facă (pe britanici) să plătească un preţ dur” şi cei care cred că Brexitul este un proces suficient de dur în sine.

Germania face parte mai degrabă din prima categorie, la fel ca Franţa, care se singularizează prin voinţa sa de a păstra legături puternice cu Londra îndomeniile securităţii şi apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.