Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 4,6 milioane de morţi în lume, relatează AFP, care prezintă noi măsuri, noi bilanţuri şi un rezumat al ultimelor evoluţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CARATINĂ PRELUNGITĂ LA AUCKLAND

Cel mai mare oraş neozeelandez, Auckland, urmează să rămână izolat încă cel puţin o săptămână, pentru a opri răspândira variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, care se află ”în creştere”, a anunţat luni premierul Jacinda Ardern.

Cei două milioane de locuitori ai oraşului urmează să rămână acasă, din cauza apariţia mai multor ”cazuri misterioase”, care nu au putut fi încă legate de clustere, a precizat ea.

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ SUB CONTROL ÎN GRECIA

Copiii şi adolescenţii greci s-au întors luni la cursuri şi la tradiţionala binecuvântare ortodoxă din prima zi de şcoală, însă este necesar, în cazul în care nu sunt vaccinaţi, să prezinte un test negativ covid-19, pe cheltuiala lor, la fel ca toţi muncitorii nevaccinaţi din Grecia.

Angajaţii nevaccinaţi prezintă în mod electronic acest test - o dată pe săptămână -, însă atât profesorii, studenţii şi elevii în vârstă de peste 12 ani, cât şi toţi profesioniştii din turism, cultură şi presă este necesar să fie testaţi de două ori pe săptămână.

OBLIGAŢIA PURTĂRII MĂŞTII ÎN EXTERIOR, RIDICATĂ ÎN PORTUGALIA

Purtarea măştii de protecţie afară a încetat luni să mai fie obligatorie în Portugalia - o ţară care înregistrează una dintre cele mai mari rate ale vaccinării din lume şi o reducere a noilor cazuri de covid-19.

”Mulţumită succesului vaccinării, suntem în măsură ca, în câteva săptămâni, să considerăm această pandemie sub control”, anunţa săptămâna trecută premierul Antonio Costa.

VALNEVA, ZDRUNCINATĂ DE REZILIEREA CONTRACTULUI CU LONDRA

Guvernul britanic a ”reziliat” un contract cu privire la livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin-candidat împortriva covid-19 ale laboratorului franco-austriac Valneva - o dezamăgire uriaşă a acestui grup, care miza pe această comandă - unica sa comandă până în prezent.

Londra nu a prezentat nicio explicaţie, în acest stadiu, a decizie pe care a luat-o.

Acţiunile companiei în domeniul biotehnologiei au scăzut puternic la deschiderea Bursei din Paris, luni, la ora 9.20, cu 40%, la 12,098 euro.

PESTE 100 DE ARESTĂRI LA PARIS, LA O MANIFESTAŢIE ÎMPOTRIVA CERTIFICATULUI SANITAR

O mobilizare în Franţa, sâmbătă, pentru a noua săptămână consecutiv, împotriva paşaportului sanitar, a condus la ”104 arestări” în capitală şi ”187 de amenzi”, în principal cu privire la participare la un grup în vederea comiterii unor violenţe sau degradări ale bunuri şi violenţe voite împotriva forţelor de ordine, a anunţat Prefectura Poliţiei din Paris.

Peste 120.000 de persoane au ieşit din nou în stradă, în numeroase oraşe din Franţa, inclusiv 17.000 la Paris, potrivit unor date de la Ministerul francez de Interne.

PESTE 4,6 MILIOANE DE MORŢI

Pandemia covid-19 s-a soldat cu cel puţin 4.627.854 de morţi începând de la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit luni, la ora 10.00 GMT (13.00, ora României) de către AFP pe baza unor surse oficiale.

Statele Unite sunt ţara care a înregistrat cele mai multe decese - 659.975 -, urmate de Brazilia (586.851), India (442.874), Mexic (267.748) şi Peru (198.764), potrivit datelor oficiale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează, ţinând cont de supramortalitatea legată în mod direct şi indirect de covid-19, că bilanţul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.