Sondajele au subevaluat diin nou, după eşecul din 2016, rezistenţa fenomenală a bazei trumpiste, iar Donald Trump consideră ratarea instituţiilor de sondare ”istorică”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sondatorii s-au înşelat total”, a denunţat miercuri pe Twitter preşedintele republican în exerciţiu, care revendică victoria împotriva democratului Joe Biden fără să aştepte numărarea voturilor.

În afară de miliardar, numeroase voci din tabăra adversă denunţă o reeditare a scenariului de acum patru ani, când democrata Hillary Clinton a pierdut împotriva tuturor aşteptărilor.

Între cele două alegeri prezidenţiale există asemănări.

”Sondajele par, în mare, să fie corecte în Sud şi Sud-Vest”, declară pentru AFP Chris Jackson de la Institutul Ipsos.

Media ultimelor intenţii de vot stabilită de site-ul RealClearPolitics chiar înainte de alegerile de marţi îl credita pe Joe Biden cu un uşor avans în Arizona, puţin în urmă în North Carolina şi îi plasa cot la cot pe cei doi candidaţi în Georgia. Rezultatel par să confirme aceste tendinţe.

MIDWEST

În Florida, situaţia contrastează mai mult. Media îi era favorabilă fostului vicepreşedinte democrat, însă numeroase studii constatau o situaţie inversă, ca cel al ABC News/Washington Post, care-l credita cu două puncte procentuale avans pe Donald Trump, aproape de rezutatul final.

”În schimb, Trump pare că s-a descurcat din nou mai bine decât arătau sondajele preelectorale în Midwest”, recunoaşte Chris Jackson.

În statele-cheie Michigan şi Wisconsin, dar şi în Pennsylvania, eroarea a fost cea mai flagrantă în urmă cu patru ani, contribuind la victoria surpriză a omului de afaceri.

Anul acesta, povestea nu este scrisă definitiv.

Dacă Joe Biden se impune în suficiente state pentru a ajunge la Casa Albă, iar favoritul în sondaje ajunge preşedinte, orice alt rezultat, mai puţin un eventual al doilea mandat al lui Donald Trump, ar dezminţi cercetările de opinie.

”Un prognostic spune că Biden este favorit, pentru că poate supravieţui unei erori de sondaj ca cea din 2016 (de aproximativ trei puncte procentuale), spre deosebire de Clinton, iar asta este ceea ce probabil se va întâmpla, un lucru destul de grăitor, nu?”, se apără analistul Nate Silver de la site-ul FiveThirtyEight, care-l credita pe democrat, cu o zi înainte de vot, cu 89% şanse victorie.

Însă, indiferent ce s-ar întâmpla, se impune o constatare: aproape toate studiile au subestimat votul trumpist.

ECONOMIE VERSUS PANDEMIE

Exact în aceste trei state din Nordul industrial a fost creditat democratul cu scorurile sale cele mai confortabile. El a fost creditat cu până la 6,7 puncte procentuale în Wisconsin (şi chiar 11 şi 17 puncte procentuale, potrivit unor sondaje ale foarte serioaselor New York Times şi Washington Post!), în timp ce Biden pare să obţină, până la urmă, o victorie cu doar 0,6 puncte procentuale.

Spre deosebire de 2016, când sondajele au prezis în mod corect avansul lui Hillary Clinton la nivel naţional, dar s-au înşelat în statele-cheie, ”de această dată se pare că sondajele naţionale au subevaluat scorul lui Trump, la fel ca şi sondajele din state”, declară pentru AFP Christopher Wlezien de la Universitatea din Texas.

În opinia sa, eroarea este ”destul de sistematică” şi nu poate fi explicată doar prin marja de eroare.

Între posibile analize, el menţionează posibilitatea ca alegătorii lui Donald Trump să fi refuzat să răspundă sondatorilor sau ca indecişii să se fi pronunţat în ultimul moment în favoarea preşedintelui în exerciţiu.

Analiza participării-record şi posibilitatea unei mobilizări republicane superioare aşteptărilor, vor permite, de asemenea, o imagine mai clară.

Sondajele realizate la ieşirea de la urne furnizează o pistă. Spre deosebire de previziuni, îngrijorarea faţă de criza economică a trecut înaintea îngrijorării faţă de pandemia covid-19 în subiectele care au motivat votul.

Or, în domeniul economic, Donald Trump se bucură de o imagine mai pozitivă decât cea a gestionării sale a crizei sanitare. Iar Joe Biden şi-a concentrat aproape întregul mesaj asupra noului coronavirus.

În aşteptarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, alt eşec începe să prindă contur - soarta Senatului, care ar urma să rămână sub controlul republicanilor. În Maine, senatoarea republicană Susan Collins şi-a păstrat mandatul, fără să fi fost dată drept învingătoare de vreun sindaj preelectoral.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.