Preşedintele american Donald Trump, care a minimalizat mult timp pericolul reprezentat de noul coronavirus, a anunţat în noaptea de joi spre vineri că a fost testat pozitiv cu covid-19, relatează AFP, care prezintă ceea ce ştie despre această infecţie, care bulversează campania prezidenţială în vederea alegerilor de luna viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CUM A CONTRACTAT VIRUSUL?

Miliardarul republican a anunţat joi seara (ora locală) că el şi soţia sa au fost testaţi, în urma rezultatului pozitiv al unei colaboratoare apropiate, Hope Hicks. Câteva ore mai târziu, rezultatul său s-a dovedit pozitiv.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că Hope Hicks i-a transmis virusul. Consiliera poate că a avut o perioadă de incubare mai rapidă.

Casa Albă a anunţat că procedează la urmărirea cazurilor de contact, cu scopul de a stabili cu cine au intrat în contact persoanele testate pozitiv cu covid-19 din cadrul Executivului.

Preşedintele este testat cu regularitate, însă el şi anturajul său se deplasează adesea fără mască şi fără să respecte neapărat gesturile barieră.

Fiul preşedintelui Barron, care locuieşte împreună cu părinţii săi la Casa Albă, a fost testat negativ, la fel ca vicepreşedintele Mike Pence şi soţia sa.

Hope Hicks s-a aflat la bordul Air Force One, împreună cu Donald Trump, atunci când acesta s-a dus marţi la Cleveland, în Ohio, pentru a participa la prima dezbatere faţă în faţă cu Joe Biden.

Ea a călătorit cu preşedintele şi miercuri, când acesta a efectuat o deplasare în Minnesota, la un miting de campanie.

Donald Trump s-a dus, de asemenea, joi, în New Jersey, la o strângere de fonduri, însă nu a luat cuvântul în mod public.

Joi seara el a intervenit telefonic la postul Fox News.

ARE SIMPTOME?

Potrivit The New York Times (NYT), Trump prezintă simptome uşoare şi ar fi părut obosit joi, la strângerea de fonduri. Tot potrivit NYT, el ar fi dormit miercuri, după ce s-a întors de la mitingul din Minnesota.

Medicul Casei Albe a precizat pur şi sinmplu joi seara că cuplul Trump se simte ”bine” şi că este în ”convalescenţă”, fără să precizeze dacă cei doi soţi au sau nu siimptome.

În mai, preşedintele a dezvăluit că lua hidroxiclorochină, un medicament împotriva malariei, cu titlu preventiv, împotriva noului coronavirus - un tratament nerecomandat de către serviciile americane de sănătate.

Preşedintelui îi place să amintească despre vigoarea şi forţa sa fizică, în contextul în care îşi multiplică depalsările în campanie, adesea lungi şi solicitante într-o ţară cu o suprafaţă de zece milioane de kilometri pătreţi.

Cu toate acestea, Trump nu este mai puţin un bărbat în vârstă de 74 de ani, obez clinic.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CONTINUARE CU CAMPANIA?

Totul depinde de simptomele pe care le prezintă. Însă, cu 32 de zile înainte de alegeri, timpul presează.

În cazul în care sănătatea nu i se deteriorează, Trump ar putea să-şi reia mitingurile în două săptămâni, după încheierea perioadei de carantină.

Casa Albă a anulat o deplasare prezidenţială, prevăzută vineri, în Florida, un stat-cheie, în care votul ar putea schimba rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie.

Însă, în agenda lui Donald Trump figura în continuare, în mijlocul zilei de vineri (ora locală), o conferinţă telefonică pe tema ”susţinerii persoanelor în vârstă vulnerabile”.

Potrivit NYT, anturajul liderului republican reflecta joi seara la publicarea unei înregistrări video în care acesta să se adreseze naţiunii, pentru a demonstra că starea sănătăţii îi este bună şi este, în continuare, în măsură să guverneze.

În ceea ce-i priveşte pe democraţi, tabăra lui Biden se gândeşte ce strategie să adopte. Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama i-a urat o recuperare rapidă adversarului său.

Cei doi nu şi-au strâns mâna marţi, în cursul dezbaterii, şi au rămas la distanţă unul de celălalt. Însă ei se aflau într-un spaţiu închis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.