Directorul Agenţiei însărcinate cu protecţia frontierelor Uniunii Europene (UE) Frontex, Fabrice Leggeri, se delară îngrijorat de un posibil val de migraţie dinspre Afganistan şi denunţă rolul ”tulbure” al unor ţări în tranzitul migranţilor, arătând cu degetul Turcia şi Belarusul, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Afganistanul reprezintă un puternic potenţial migratoriu ilegal”, denunţă Fabrice Leggeri.

Preşedintele france Emmanuel Macron avertiza, la rândul său, la 16 august, într-o alocuţiune către francezi, că ”destabilizarea Afganistanului riscă de asemenea să antreneze fluxuri migratorii ilegale către Europa”.

Directorul Frontex consideră că riscul unui aflux masiv de migranţi clandestin este real, ”însă probabil că nu ne vom confrunta cu un val masiv şi susţinut, aşa cum s-a întâmplat în 2015. Este cazul să ne aşteptăm mai degrabă la o creştere treptată”.

”Surplusul faţă de trecutul recent nu va fi masiv, pentru că acest val doar se va adăuga unui flux continuu care a început cu mult înainte, care nu este legat de victoria talibanilor şi care va continua”, declară pentru cotidianul francez Le Figaro directorul Studiilor la EHESS, Olivier Roy, un specialist în Adfabnistan.

Însă ”unii dintre ei pot prezenta o ameninţare, pentru că fac parte din organizaţii criminale, reţele de trecători, şi să fie eventual instrumentalizaţi de către organizaţii teroriste”, avertizează Fabrice Leggeri.

Frontex a desfăşurat 2.000 de agenţi ”la frontierele spaţiului Schengen şi în Balcani, de exemplu în Albania, Muntenegru sau Serbia”, precizează el.

”Mulţi dintre aceşti agenţi sunt specialişti, de exemplu în fraudarea documentelor sau în «debriefing»-ul migranţilor”, o metodă care permite verificarea faptului ”dacă sunt afgani, în cazul în care pretind că sunt, şi distingerea celor care au o nevoie reală de protecţie de cei care migrează din motive economice”, precizează Fabrice Leggeri.

Directorul Fontex cataloghează noile riscuri drept o ”ameninţare hibridă” - şi anume atunci când un stat neeuropean decide să instrumentalizeze fluxuri migratorii cu scopul de a destabuiliza UE”, ca ”Turcia în februarie 2020”.

El consideră însă că Turcia ”nu vrea să redevină o ţară de tranzit (...), o posibilă deschidere a unei noi rute prin Asia Centrală şi foste republici sovietice, inclusiv Belarus”.

”În urma tensiunilor cu UE şi a sancţiunilor care îl vizează, regimul (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko a revendicat organizarea imigraţiei ilegale către Europa”, aminteşte el.

Guvernul polonez i-a cerut marţi preşedintelui să instituie starea de urgenţă, de teama unui aflux masiv de migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.