Administraţia Trump a impus, joi, sancţiuni pentru 17 oficiali saudiţi în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie Politico. Trezoreria din SUA a impus sancţiunile pentru ceea ce a numit „abuzuri serioase ale drepturilor omului” şi a îngheţat toate bunurile lor americane şi a interzis cetăţenilor americani să facă afaceri cu persoanele respective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anunţ este numit consilierul roial, Saud al-Qahtani, el fiind cauzat că a coordonat echipa care a ajuns în Istanbul la câteva ore înainte ca Khashoggi să intre în consulatul saudit pentru a obţine documente pentru nunta sa. Al-Qahtani a fost concediat din rolul său în octombrie.

Steve Mnuchin, secretarul Trezoriei, care a decis să nu participe la o conferinţă economică la Riad din cauza asasinatului, a declarat că al-Qahtani şi alţi 16 oficiali au fost implicaţi direct în crimă şi trebuie să suporte consecinţele. El a cerut guvernului saudit să „încheie persecutarea oponenţilor politici şi a jurnaliştilor”.

„Statele Unite continuă să lucreze pentru a afla toate detaliile şi îi va trage la răspundere pe toţi cei găsiţi vinovaţi pentru a asigura dreptatea pentru logodnica, copiii şi familia lui Khashoggi”, a declart Mnuchin.

Grupările pentru drepturile omului sunt, totuşi, nemulţumite că Prinţul Mohammed al Arabiei Saudite nu a fost implicat în sancţiuni.

„Administraţia Trump merită lăudată, în mod limitat, pentru impunerea sancţiunilor, mai ales asupra lui Al-Qahtani, un consilier-cheie al Prinţului Mohammed bin Salman. Totuşi, nesancţionarea altor membri ai cercului de apropiaţi ai prinţului şi mai ales nesancţionarea lui arată că administraţia nu are o atitudine puternică”, a declarat Rob Berschinski, vicepreşedinte pentru politica externă de la Human Rights First, gurpare pentru drepturile omului. Karen Attiah, editorul lui Khashoggi de la Washington Post, a scris joi pe Twitter că „sancţiunile nu vor rezolva asta, nu sunt destul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.